Verrukkelijke cocktails uit de ongerepte Ardense natuur

Plukken in de ongerepte natuur inspireert niet alleen in de keuken tijdens je verblijf in de Ardennen, maar brengt ook heerlijke en verrassende cocktails tot leven.

Een subtiele smaak van braambessen, een wolkje zeelucht, een parfum van vanille … En in de plaats van plastic verpakkingen en de lopende band aan de kassa, vlierbes, bernagiebloem en honingklaver: welkom in de winkel van de natuur! Hier is alles gratis, je hoeft enkel je ogen te openen en te weten welke wilde planten je mag plukken. Geen rayons of signalisatie, maar weides, bosjes en wouden waar je van alles vindt om een lekker gerecht klaar te maken en, waarom niet, het aperitief dat eraan voorafgaat. Als we ons glas nu eens toevertrouwden aan de beste bartender van deze wildernis, Moeder Natuur?

Plukken in de natuur is een eeuwenoude traditie die nooit eerder zo in de mode was. 100 % duurzame, biologische, uiterst lokale en seizoensgebonden ingrediënten binnen handbereik die geen kunstmatige besproeiing of speciale landbouwgrond nodig hebben om te groeien. Geen gesofisticeerde en dure machines om te oogsten, geen verpakkingen, hetzij een prachtig gebladerte, geen verspilling, geen vervuilend transport en … lekkers voor geen geld: het is ongelofelijk wat de natuur ons te bieden heeft! Als bonus zijn de rebelse planten die buiten onze tuin groeien ook een prachtige manier om bewust te worden van de ecologie.

Van Denemarken tot België

Het verbaast ons niet dat plukken in de ongerepte natuur, wat zo gewoon was in het verleden, nu weer zo populair en succesvol is. En het bewijs dat het een smaakvolle activiteit is: het wordt steeds meer toegepast op het hoogste culinaire niveau. De laatste jaren gaan verschillende chef-koks op zoek naar het geluk door te gaan snuffelen tussen het lange gras. Onder hen ook René Redzepi, de beroemde chef van de “Noma”, meerdere keren genomineerd tot beste restaurant ter wereld. In Denemarken staat hij erom bekend dat hij het beste haalt uit de uitgestrekte natuur die hem omringt. In die mate zelfs dat hij in 2017 “Vild Mad” lanceerde (“Wilde voeding” in het Nederlands), een applicatie om het Deense landschap te leren lezen en om de culinaire mogelijkheden ervan te onthullen.

Maar het is niet enkel in Scandinavië dat je dingen kan plukken die de inwendige mens versterken. België, en meer bepaald de Ardennen, vormen een verrassende etalage van wilde eetbare planten. Het is heel eenvoudig, 80 % van deze planten bevinden zich in de streek dankzij de zure bodems en de natuurparken waar ze in alle vrijheid kunnen groeien. Op enkele stappen van jouw verblijfplaats. Het is dan ook niet te verbazen dat een van de meest indrukwekkende groepen plukkers zich heeft ontwikkeld in België, namelijk rond Namen. Ze ligt aan de basis van een fascinerende bron van informatie: Cuisine Sauvage. Op dit platform vind je van alles om je mand te vullen met wilde vondsten: een lijst met eetbare planten, verrassende recepten, kookateliers, leerrijke wandelingen en een onmisbare online plantenbibliotheek. Het vrolijke team biedt ook een bezoek aan een “eetbare tuin” in Jambes vooraleer je alleen of onder begeleiding gaat plukken in de ongerepte natuur. Als je verblijft in een vakantiehuis in Yvoir, Dinant, Ciney of Ohey is dit zeker een ommetje waard!

Het vertrekpunt voor de mooiste pluktochten

Na een opwekkende wandeling op zoek naar wilde planten kan je in een van onze huizen je eigen 100 % lokale cocktail samenstellen.

Een verwittigd plukker is er twee waard

Voor je aan de slag gaat, moet je toch enkele eenvoudige tips volgen om “onaangename ontmoetingen” in de bosjes te vermijden. In de natuur groeit alles zonder etiket. Als beginner kun je dus makkelijk wilde geranium verwarren met scheerling. Een eerste regel die je in alle omstandigheden moet respecteren: pluk niet wat je niet kent. Voor je knipt in het landschap, zorg ervoor dat je de stengel, de blaadjes en zelfs de bloemen van de plant die je in je mandje wil leggen precies herkent. Tweede waarschuwing: let op waar je plukt. Niet alle “spots” zijn geschikt. Zorg dat je geen giftige planten meeneemt: vermijd spoorwegen, de kant van de weg, oevers van waterlopen, weiland en elke zone die bezoedeld zou kunnen zijn door dieren. Geef de voorkeur aan jonge scheuten in plaats van grote, weelderige planten. Die laatste kunnen met de tijd bacteriën en vervuiling met zich meedragen. En denk eraan: overdaad schaadt.

Een wild aperitief

De natuur biedt ons van alles om te eten, maar zorgt er ook voor dat we onze dorst kunnen lessen! Want de « gin tonic” die we zo graag drinken zou niets zijn zonder enkele keurig uitgekozen kruiden. De beroemde gin The Botanist gebruikt bijvoorbeeld niet minder dan 22 planten die we overal vinden, we hoeven ons slechts te bukken. Dit “wilde” drankje is een streekproduct. Het wordt namelijk verkregen door distillatie van kruiden die geplukt werden in een bepaald gebied, hier de flora van het eiland Islay in Schotland. In België is dat het geval bij de Maitrank, een specialiteit in de streek van Aarlen. Deze drank wordt verkregen door maceratie van witte wijn uit de Luxemburgse Moezel en lievevrouwebedstro. Het is deze “koningin van het bos” die haar aroma geeft aan de beroemde “meidrank”. Als je op vakantie bent in Martelange of Virton, dan mag je zeker het onverbeterlijke feest van de Maitrank niet missen.

 

Tijdens een weekendje in het groen kan je ook zelf je eigen cocktails samenstellen, met siropen of infusies van wilde planten die je verzamelt tijdens je wandelingen. Ontdek hier drie lekkere recepten voor een welverdiend aperitief na de pluktocht. Proef de roes van de Ardennen!

De “bevroren vlier”

  • Maak een sorbet van vlierbloesems. Laat het sap van een citroen, vlierbloesems en 100 gram suiker gedurende 36 uur trekken. Haal de infusie door een zeef en zet in de diepvriezer. Zodra het mengsel ijskoud is, mix je het met een eiwit tot je de textuur van sorbet verkrijgt.
  • Serveer een bolletje sorbet in een glaasje, giet er wat wodka over en voeg wat sap van pompelmoes toe. Werk af met enkele vlierbloesems als versiering.

De “dagverse” van eigen bodem

Meng in een shaker die je vooraf in de diepvriezer hebt gezet:

  • 50 ml Belgische gin,
  • 30 ml versgeperst citroensap,
  • 30 ml siroop van lipbloemigen en pimpernel

Om de siroop te maken doe je de blaadjes in een kruik en bedek je ze met citroenschijfjes. Giet er een halve liter kokend water op en laat gedurende minstens 24u trekken. Haal het verkregen sap door een zeef, voeg het sap van een citroen en 600 gram suiker toe en warm het geheel op in een kookpot tot het een siroop wordt. Laat afkoelen.

Giet het in een longdrink gevuld met crushed ice.

Vul aan met spuitwater of een lichte frisdrank en werk af met zeste van citroen.

De sabayon van Aarlen

  • Giet een glas lokale witte wijn over de takjes van lievevrouwebedstro in een kleine kookpot met zware bodem. Warm op tot de vloeistof begint te sudderen.
  • Haal de vloeistof door een zeef en doe er evenveel suiker bij als wijn. Voeg er 4 eigelen aan toe.
  • Klop het mengsel goed op het vuur tot je een smeuïge maar stevige mousse verkrijgt. Het mengsel mag niet onmiddellijk inzakken. Let erop dat je het niet laat koken.
  • Giet in een groot voetglas en serveer meteen.

Volg ons via Facebook!

Blijf je graag op de hoogte van onze nieuwe vakantiehuizen, de mooiste wandelroutes, het laatste nieuws over de Ardennen en neem je graag deel van super wedstrijden? Volg ons dan op Facebook! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd !