Wandelen in de regen: een ervaring om te ontdekken

Je kunt er niet omheen. De zon laat het in de Ardennen wel eens afweten… Zowel ’s zomers als ’s winters kunnen de dagen grijs en regenachtig zijn. Zal dat voor ons een reden zijn om de schouders te laten hangen en ons verblijf in de Ardennen in het water te laten vallen? Natuurlijk niet! In dit artikel vertel ik je alles over de weldaden van een wandeling in de regen.

 

Een verkwikkende hap frisse lucht

Hoewel het heel verleidelijk is om met een boekje bij het haardvuur te blijven cocoonen in je warme vakantiehuis zal je op een gegeven ogenblik toch zin hebben om even een luchtje te scheppen….en gelijk heb je! Door naar buiten te gaan, zelfs wanneer het regent, kun je je hoofd leegmaken en wat bewegen (en de calorieën van de raclette van de avond tevoren wegwerken ?).

Enkele tips voor een goede uitrusting!

Natuurlijk vergt een wandeling in de regen enige voorbereiding waarbij vooral de juiste kledij een belangrijke rol speelt. Ik raad je dan ook aan om je warm aan te kleden zonder daarbij te overdrijven wat het aantal lagen betreft: je moet je bij het wandelen goed voelen. Het allerbelangrijkste is het thermoshirt met compressie en een goede water- en windbestendige mantel waardoor de wind geen vrij spel krijgt en je niet verkouden of ziek wordt. (Ik geef toe dat mijn relaas tot hiertoe allesbehalve aanstekelijk en motiverend werkt, maar geduld, de weldaden van je uitje worden je iets lager in dit artikel weldra duidelijk ?).

Het is tevens belangrijk om het juiste schoeisel aan te trekken en zo natte voeten te vermijden (dan toch minstens tijdens de eerste 5 minuten). Draag bij voorkeur hoge schoenen zoals wandelschoenen, maar zelfs laarzen kunnen aangewezen zijn want ik verzeker je dat plassen en modder onvermijdelijk zijn! Vergeet ook de aangepaste kousen niet.

Durf het aan je comfortzone te verlaten

Bon, laat ik heel eerlijk met je zijn. Waterbestendige kledij of niet, nat zul je toch zijn! Veel kouwe drukte maken over je uiterlijk heeft dan ook absoluut geen zin. Ongecontroleerd krullende haren, schoenen die vuil worden, doorweekte kledij….het hoort er allemaal bij. Niets van aantrekken. Geniet gewoon van het moment en vergeet al de rest!

Zodra het regent, hebben wij de gewoonte om ons met de armen boven het hoofd naar een onderdak te reppen of om onder onze paraplu te schuilen die ons zicht belemmert. Trek vandaag eens tijd voor het aanschouwen van de natuur door de regendruppels heen…

Ik geef het toe, die eerste ogenblikken voelen vreemd aan, sommigen zullen het in eerste instantie zelfs ronduit onaangenaam vinden want onze spontane reflexen kunnen we niet zomaar onderdrukken. Aanvaarden dat we in de regen staan is niet gemakkelijk… Maar, niet opgeven. Ok. Het waait, het water druipt van je mantel, maar beetje bij beetje vervagen al deze gewaarwordingen en uiteindelijk laat je los en bereik je het weldadige punt waarop je de regen vergeet.

En waarom zou je deze keer niet eens in de plassen springen, in plaats van ze te vermijden? Neem je kinderen mee naar buiten, laat je door hen op sleeptouw nemen. Als er op dit vlak deskundigen zijn, dan zijn zij het wel! Ze zullen je met plezier uit de doeken doen hoe je zo vuil mogelijk wordt. Het zijn keer op keer fantastische momenten die de hele familie aan het schaterlachen brengen!

De natuur in al haar schoonheid

Laat je leiden door al wat je omgeeft, door de natuur die zich van haar andere zijde laat zien en die je op buitengewone, zintuigelijke ervaringen trakteert : kleuren, geuren (de geur van de regen, de bomen en de planten zal je neus prikkelen en in vervoering brengen) en…ssjjt, hoor je de regendruppels die op jullie mantels tikken, op de blaadjes en in de plassen? Dat is pas rustgevend! Ontspan je en waardeer samen met je naasten dit moment dat inderdaad ietwat anders is, maar dat ook zo ver van de mallemolen van het dagelijkse leven staat.

Fauna in actie!

Slechts weinig wandelaars wagen zich buiten hun comfortzone en gaan bij slecht weer op pad. Hoe minder wandelaars, des te minder storende geluiden die de dieren verjagen en des te meer dieren die zich overdag laten zien . Dieren houden inderdaad van de stilte en er zal er zeker wel eentje heel discreet komen piepen! Daar waar wij, mensen, bij slecht weer zo snel mogelijk gaan schuilen, gaan dieren simpelweg door met hun leventje van alledag. Beter nog, sommige soorten zoals kikkers, wijngaardslakken of salamanders komen enkel bij regenweer tevoorschijn! Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen en vooral, respecteer deze fauna.

Na de inspanning, de ontspanning!

Na zo’n wandeling in de regen is de voldoening gigantisch: je longen zitten vol met frisse lucht, je zintuigen hebben op volle toeren gewerkt en zijn ontvankelijker dan ooit, je hebt een nieuw facet van de natuur ontdekt en je bent eenvoudigweg behoorlijk fier op het feit dat je het slechte weer hebt getrotseerd

Weet je wat dan de kers op de taart is? Na een dergelijk uitje in de regen is niets zo zalig als in je vakantiehuis te genieten van een heerlijk bad, een ontspannende sauna, een goede jacuzzi of een kopje warme chocolademelk aan het haardvuur en dat alles in het gezelschap van de mensen die je graag ziet! Daarvoor maak je graag de borst nat, toch?

Vertel mij wat jij het liefste doet tijdens een wandeling in de regen. Er zullen er meer dan één gretig inspiratie uit putten ?

ardennen
wandeling