Wandeling met culinaire pauze in de omgeving van Malmedy

Ik ben Emmanuelle Hubert van de blog « Au goût d’Emma » en vandaag is het mijn beurt om je mee te nemen voor een wandeling! Op mijn blog kun je lezen dat ik graag uitjes en culinaire genoegens combineer. Vandaag zal ik je dan ook vertellen over een culinaire wandeling in de Ardennen, in Malmedy.

 

MOEILIJKHEID

Gemakkelijk

AFSTAND

8 km

BEWEGWIJZERING

                                                             

STARTPUNT

Sint-Pieterskathedraal, Malmedy

Het was een mooi zonnig weekend toe we besloten hadden om de beentjes los te gooien in de Oostkantons en meer bepaald in de buurt van Malmedy, een stad die beladen is met geschiedenis en aan de voet van de Hoge Venen gelegen is, één van de mooiste plekjes in de Ardennen.

Malmedy is een uitstekende uitvalsbasis om in Wallonië op verkenning te gaan. Indien je uitkijkt naar een meerdaags verblijf, kun je in een vakantiehuis in Malmedy, eentje zoals dit hier, overnachten. Het bevindt zich niet ver van het vertrek van de verschillende bewegwijzerde Extratrail-trails in het historische stadscentrum.

De wandeling in Malmedy waarover ik je zal vertellen, zal je een streek in al haar pracht en glorie tonen en dat zonder dat het er zwart van het volk ziet: tijdens het grootste deel van de wandeling waren wij ondanks het perfecte wandelweer de enige wandelaars! Als jij net als wij ook graag wat ontspanning aan een inspanning koppelt, dan is deze culinaire wandeling iets voor jou.

Culinaire pauze in Malmedy

We hebben besloten om de dag te beginnen met een bezoekje aan een restaurant in Malmedy. Ik zei het je eerder al: deze wandeling in de Ardennen is op maat van lekkerbekken gemaakt want het stadscentrum van Malmedy bulkt van de goede adresjes waar je je inwendige mens voor of na de wandeling in de watten kunt leggen.

We hebben ons oog laten vallen op een nieuw adresje in Malmedy: Le Bidou. Dit eclectisch gedecoreerde restaurantje dat ook wel wat vintagesfeer uitstraalt, heeft lekkere hapjes en eenvoudige gerechten op de spijskaart staan zoals boterhammen, slaatjes en ook lekkernijen voor diegenen die een klein, zoet tussendoortje op prijs stellen. We hebben ons laten verleiden door hun formule met soep en een halve boterham (groot!). Hoewel we eigenlijk al verzadigd waren, kon de gulzige snoeper in onszelf niet weerstaan aan een zoete afsluiter met originele cupcakes, waarvan de schoonheid niet voor de smaak moest onderdoen en die bovendien in leuke retrokopjes geserveerd werden.

Het gaat omhoog

Na die lekkere maaltijd begeven we ons op pad en we vertrekken aan de Sint-Pieterskathedraal van Malmedy voor de 8 km lange extratrailroute.

Malmedy is een historische stad waarvan de vroegste sporen teruggaan tot in de 7e eeuw. In het verleden genoot Malmedy de reputatie als één van de belangrijkste lederbewerkingscentra in Europa. Als je binnenspringt in het Malmundarium, het stadsmuseum dat in de voormalige abdij aan de start van deze wandeling gevestigd is, kom je hierover meer te weten.

Indien je direct tot de actie wilt overgaan, volg mij dan! We beginnen onmiddellijk met een mooie beklimming om zo de hoogten rond Malmedy te bereiken. Op amper enkele minuutjes tijd hebben we de stad Malmedy via een klein pad ingeruild voor de bossen.

Uiteindelijk lijkt het alsof we het hoogste punt van deze heuvel, die boven de stad uittorent, hebben bereikt en hier wacht ons een ingetogen, charmant uitzicht.

Intrigerende ontdekkingen in de bossen

Een beetje verderop zien we een bord staan met uitleg over een voor deze streek karakteristieke, geologische rariteit, die zich naast ons blijkt te bevinden: de puddingsteen. Dit is een sedimentair gesteente dat zijn samenstelling aan menselijke tussenkomst lijkt te danken. Dat is echter niet zo. Het is wel degelijk een meesterwerk van Moeder Natuur…Je zou het nog het best kunnen beschrijven als rozijntjes in pudding…vandaar dan ook de naam!

We vervolgen onze wandeling tot aan een volgende, al even intrigerende bezienswaardigheid: een reeks religieuze monumentjes. Het gaat hier om de “traptreden van de Kruisweg”. We volgen deze kruisweg en dalen langzaam maar zeker weer af naar het stadscentrum van Malmedy.

Van de Warche naar de Kluizenaarswoning in Bévercé

Dacht je dat de wandeling er nu al op zou zitten? Fout gedacht! We volgen nog steeds de bordjes van de groene Extratrailroute en doorkruisen een klein deel van de stad tot aan de rivier de Warche, die we volgen tot aan een industriezone en het openluchtzwembad « Mon Repos ».

Nu krijgen we de tweede grote beklimming te verwerken en we verlaten de stad een tweede maal om ons opnieuw moederziel alleen ter wereld te wanen.

Ter hoogte van de hermitage van Bevercé, die uit de 15e eeuw dateert, maar herbouwd werd in 1742 en vandaag deel uitmaakt van het beschermd bijzonder erfgoed, is het behoorlijk steil. Er leeft hier trouwens nog steeds een kluizenaar.

Op de hoogten van Malmedy

Nu zijn we echt op het hoogste punt! Het landschap is nu compleet anders: we volgen een fijn paadje door groene weiden, alvorens een klein gebied in te duiken dat heel karakteristiek voor de Hoge Venen is. Eindelijk is het eens vlak en als kers op de taart krijgen we, over de jonge sparren en heesters heen kijkend, een wondermooi uitzicht op Malmedy.

We zetten onze tocht in het bos verder en vrij snel bereiken we via een steile afdaling opnieuw de Vieille Voie de Liège (Oude Weg van Luik).

Door de twee ezeltjes die ons kwamen begroeten, waren we verstrooid en verkeerden we in de mening dat we er al waren…Niet dus. We kregen nog een laatste steile beklimming te verduren alvorens de finale afdaling aan te vatten. En het was de moeite waard, want hier werden we door het mooiste panorama verrast!

Ongeveer 3 uur na ons vertrek (we hebben er onze tijd voor genomen), bereikten we ons vertrekpunt in Malmedy. We zijn moe, maar voldaan en blij met dit mooie avontuur in het hart van de Ardennen!

 

Mijn tips voor deze wandeling

  • In het stadscentrum van Malmedy is het parkeren betalend van maandag tot zaterdag. Je kunt echter gemakkelijk gratis parkeerplaatsen vinden door je een beetje van het centrum te verwijderen.
  • De wandeling van 8 km bestaat uit twee lussen die je telkens terugbrengen naar het centrum van Malmedy. Je kunt je culinaire pauze dus voor, na of, bij terugkeer in de stad, zelfs tijdens je wandeling inlassen.
  • De trailroute is redelijk goed bewegwijzerd met borden van Extratrail. Toch raad ik je aan om het gpx-traject bij de hand te houden, want er zijn enkele bruuske veranderingen van richting waar je de bordjes gemakkelijk over het hoofd ziet. Bovendien zijn sommige bordjes op het einde van de route door vandalisme niet goed leesbaar.

Overnachten in Malmedy!

Heeft deze wandeling je zin gegeven in een weekendje weg in Malmedy? Ontdek al onze vakantiehuizen in deze prachtige streek.

ardenne
Malmedy
wandeling