Op Black Friday gaan wij… extra groen! Geef samen met ons de Ardense natuur een duwtje in de rug op GREEN FRIDAY.


Net als vorig jaar geven wij bij Ardennes-étape opnieuw onze eigen positieve twist aan Black Friday.

Op 25 november sporen talloze acties ons aan tot massale overconsumptie. Wij grijpen daarentegen het concept van Black Friday aan voor een originele actie. Die dag schenken wij onze volledige dagwinst van de reserveringen op ons platform ardennes-etape.be aan Natagora.

Het doel van deze Green Friday? Het herstel en het behoud van de biodiversiteit in de Ardennen. Heel concreet: in de tuinen van onze vakantiehuizen. Een uitgelezen kans voor natuurliefhebbers die een verblijf willen boeken in de groene long van België om bij te dragen tot de bescherming van het landschap van de regio waarvan ze binnenkort een weekend of langer komen genieten.

cta

Om je een idee te geven: de eerste editie van onze Green Friday in 2022, leverde niet minder dan33.540 euro op! Met deze opbrengst konden we de eigenaars van 14 Ardennes étape vakantiehuizen begeleiden in hun proces om het Natagora-label voor natuurbehoud te behalen.

Jennifer Di Prinzio, coördinator van Natagora's Réseau Nature Entreprises: ‘Onze samenwerking met Ardennes-étape biedt ons de kans om de biodiversiteit te bevorderen en vakantiegangers te sensibiliseren voor het behoud van de rijke diversiteit aan plaatselijke fauna en flora.’

Wat financiert deze Green Friday concreet?

Het geld dat onze actie op 25 november oplevert, gaat naar de ondersteuning van onze huiseigenaren bij hun deelname aan het biodiversiteitsproject van de Waalse natuurbeschermingsorganisatie Natagora. Het project ondersteunt bedrijven en particulieren die proactief willen bijdragen aan het behoud en herstel van de plaatselijke biodiversiteit in hun tuinen. Goed voor vele extra hectares groen waar de biodiversiteit actief ondersteund wordt. Het is een lang, ambitieus, prijzig maar essentieel initiatief. Een project waar wij bij Ardennes-étape helemaal achter staan.

Hoewel wij met onze uitgesproken lokale wortels, een duurzame benadering van het toerisme voorstaan, benadrukt onze CEO Philippe Neumann de wens van ons bedrijf om ons in een meer globale context in te schrijven: ‘De 2.200 woningen in onze catalogus zijn goed voor 220 hectare grond in de Ardennen. De huizen die wij aanbieden zijn groot, comfortabel en vaak voorzien van een zwembad of een wellnessruimte. Het is essentieel dat we deze voetafdruk compenseren. Daarom willen wij een positieve rol spelen en het behoud en herstel van de plaatselijke biodiversiteit in onze regio zoveel mogelijk bevorderen. Het toerisme leeft trouwens van de biodiversiteit. Zonder deze diversiteit zou een vakantie in de Ardennen bijlange niet zo aantrekkelijk zijn.

Philippe Neumann, CEO Ardennes-étape
cta

Deze tuinen krijgen alvast een Green Friday make-over

In 2022 stapten opnieuw 5 eigenaars van Ardennes-étape vakantiehuizen in ons begeleidingsprogramma om voor de tuinen van hun vakantiehuizen het Natagora-label voor natuurbehoud te behalen. Tijdens dit traject van twee jaar ondersteunen we hen om de biodiversiteit in hun tuinen een stevige boost te geven.

Binnenkort ontvangen zij het Beheerplan dat Natagora voor hen opstelde, op basis van een gedetailleerde telling van alle soorten die op hun land zijn geïdentificeerd tijdens verschillende audits tijdens het voorjaar. Op basis daarvan zullen zij nauwgezet hun tuinen transformeren. Ze kunnen hiervoor trouwens rekenen op de hulp van medewerkers van Ardennes-étape, die een dag komen meehelpen. Na een opvolgingsbezoek van Natagora in de herfst waarbij nagegaan wordt of het beheerplan correct uitgevoerd werd, ontvangen deze 5 deelnemende eigenaars volgende winter hun Natagora-label.

De tuinen van deze vakantiehuizen worden biodiverse paradijsjes:

Samenwerking op lange termijn

Naast deze specifieke actie werkt Ardennes-étape al 5 jaar op dagelijkse basis samen met Natagora.

Zo doneren we voor elke nieuwe woning op ons verhuurplatform 200 euro aan Natagora. Alleen al in 2022 slaagden we er met Ardennes-étape in om 57 400 euro in te zamelen: een budget dat Natagora bescheiden ondersteunt bij het verwerven van nieuwe hectares aan reservaten en het onderhouden ervan op de lange termijn.

Naast deze financiële input motiveren wij bij Ardennes-étape elk van onze 60 werknemers om twee dagen per jaar te besteden aan een Natagora-project. Zo worden ook zij echte ambassadeurs van de biodiversiteit, zowel in de professionele als in de privésfeer. ‘Onze verschillende acties vormen een eerste stap naar ‘hersteltoerisme’ in de Ardennen. Overal ter wereld starten beschermers van de biodiversiteit grootschalige projecten op. Met onze acties willen wij deze initiatieven doortrekken tot in onze regio en concrete hulp bieden met de hefbomen waar wij over beschikken,’ besluit Philippe Neumann.