Eddy Merckx: "De Ardennen het is puur geluk!"

Eddy Merckx standbeeld Stavelot

Eddy Merckx: "De Ardennen het is puur geluk!"

Eddy Merckx en de Ardennen, het is een bijzondere relatie. De Belgische kampioen heeft er enkele van zijn grootste successen gesmeed. 5 keer winnaar van "la Doyenne", 3 keer winnaar van de Flèche wallonne, Eddy Merckx kent de Ardense wegen uit zijn hoofd. Wegen waarop hij een deel van zijn legende heeft gecreëerd. Het monument op de top van de zeer moeilijke "côte du Stockeu" brengt hem dan ook hulde.

Wie kan, beter dan Eddy Merckx, de twee passies die Ardennes-étape sinds 2020 ondersteunt, in elkaar laten overvloeien: de fiets en de Ardennen?

Mijn beste herinnering in de Ardennen

« Het was, zonder twijfel, mijn eerste overwinning in Luik-Bastenaken Luik in 1969. Eerst en vooral omdat het mijn eerste Luik-Bastenaken-Luikse overwinning was. En, omdat het een prachtig moment was in mijn carrière, een nieuwe klassieker op mijn prijzenlijst. Want inmiddels had ik al een Flèche wallonne, Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo gewonnen. »

Mijn relatie met de Ardennen

« Het is een regio die mij vrijheid en geluk inspireert. De goede lucht. Helaas ga ik er niet genoeg naartoe. »

Ik ben verliefd op Stavelot.

« Ik ben zeer vereerd dat ik een standbeeld heb in de Ardennen, in Stavelot! Maar het is niet echt het standbeeld dat me blij maakt, het is vooral een buitengewone plaats. De streek van de Ardennen is voor veel mensen inspirerend. Het inspireert mij alleszins en brengt goede herinneringen met zich mee. Zoals de stad Stavelot en de ‘côte de Stockeu’. » - Eddy Merckx