TOP 5-mythische hellingen van LBL en hoe je ze het beste beklimt

Adembenemende landschappen, immense bossen, prachtige dorpjes en vooral ontelbare beklimmingen, de ene nog uitzonderlijker dan de andere, maken van de Ardennen een optimaal gebied om te fietsen. Tussen de legendarische beklimmingen, de discrete heuvels verborgen op een bosweg, de enorm steile en de extreem lange hellingen, zijn de keuzemogelijkheden voor een goede training enorm. Ontdek onze vijf favoriete beklimmingen van Luik-Bastenaken-Luik, getest én becommentarieerd door de renners van onze partner-ploeg Bingoal-Pauwels Sauces-WB tijdens hun trainingsstage in een huisje van Ardennes-étape.

1.    Côte de Stockeu, een echt eerbetoon!

De Côte de Stockeu, die vanaf de Amblève in Stavelot ontspringt, brengt je na een stijging van 227 meter op een hoogte van 506 meter boven de zeespiegel. Vanaf het steilste gedeelte (+12 tot +15%) wordt het beschouwd als één van de ingewikkeldste hellingen van België. "Daarna moet je een steile afdaling nemen. En dan kun je maar best scherp staan! Daar komen dan nog eens de kasseien van Stavelot bij, die deze passage wel heel zwaar én compleet maken", zegt Jelle Vanendert (profwielrenner voor Bingoal-Pauwels Sauces-WB).  Op de top van de heuvel wacht een standbeeld van de Belgische wielerlegende en meermaalse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, Eddy Merckx, op je om je te feliciteren met de overwinning van de Côte de Stockeu!


"In de trilogie Wanne-Stockeu-Haute-Levée is dit de steilste klim. De positie bij aankomst aan de voet is heel belangrijk. Dit is het eerste sleutelmoment van de wielerklassieker."Christophe Brandt, ex-profwielrenner, ploegleider van Bingoal-Pauwels Sauces-WB 
 

2.    Col du Rosier, de langste

Het parcours Luik-Bastenaken-Luik gaat elk jaar langs deze helling en is ongetwijfeld één van de meest kenmerkende beklimmingen van de wedstrijd. De start bevindt zich in het dorp Ruy en stuurt je naar de top via een kronkelige route door het bos. De Col du Rosier is de eerste beklimming na het vaak waanzinnige trio van Stavelot. Deze col is van nature wat rustiger.


"Er kunnen twee dingen gebeuren in de Rosier: ofwel gaan de ploegen in de aanval, ofwel profiteren ze ervan om even op adem te komen en goed te eten en te drinken voor ze aan de echte finale beginnen. Dit is ook het moment dat de grote ploegen de teugels weer in handen proberen te nemen, na de trilogie."
Jelle Vanendert 

 De Col du Rosier is met 4,5 km de langste van onze selectie. Maar het stijgingspercentage blijft redelijk", stelt Christophe Brandt gerust. Met een stijging van 255 meter kan je genieten van het rustige en prachtige landschap van Bérinzenne (bij Spa) op een hoogte van 564 meter. 


"Voor wielrenners is de Col du Rosier lang maar doenbaar. Je moet wel vanaf het begin in het juiste tempo zitten." Jelle Vanendert 
 

3. Côte de La Roche-en-Ardenne, Côte de La Roche-en-Ardenne, gedreven door de wind

Gelegen in de provincie Luxemburg, is la côte de la Roche een beklimming van een reeks heuvels die vertrekken vanuit het charmante stadje La Roche-en-Ardenne. Met een gestage klim van bijna 3 kilometer en een brede weg door het groene landschap van de Ardennen is het geen wonder dat het al jaren één van de klassiekers van Luik-Bastenaken-Luik is. Met een redelijk hoogteverschil (ongeveer +177 meter) is de klim ideaal voor alle soorten fietsers. 

Deze plek is zeer geliefd bij fans. De wielrenners worden er dan ook altijd aangemoedigd en toegejuicht.

Deze lange en steile klim vraagt om een goede voorbereiding, want bij het naderen van de top kunnen er verrassingen opduiken. Christophe Brandt waarschuwt voor de wind, die een niet te verwaarlozen invloed kan hebben op de klim. 


"De wind kan een rol spelen. Voor de wielrenner is dit zwaar. De wind maakt het moeilijk om het juiste tempo te vinden, ook al zijn de top en de verlossing nabij." Jelle Vanendert"
 

4.    Côte de la Redoute, vol geschiedenis


De côte de la Redoute is zonder twijfel de beklimming met de meeste historie. Het monument op de top gelegen op 292 meter, herdenkt de overwinning van de Franse troepen tijdens de Slag van Sprimont tegen de Oostenrijkers in 1794. 

Deze klim werd legendarisch sinds een bloedstollend duel tussen Franck Vandenbroucke en Bartoli in 1998." Christophe Brandt

Tijdens de hele klim van 1,7 kilometer kan je genieten van de meest prachtige groene landschappen die kenmerkend zijn aan de streek. Laat je echter niet misleiden door de lengte, want het gemiddelde stijgingspercentage van 9% belooft een intense klim met wel 160 meter hoogteverschil. Lonkt de uitdaging? Jelle Vanendert raadt aan om niet te snel aan de klim te beginnen, want het laatste stuk is zeer steil.
 

5.    Côte de la Roche-aux-Faucons, prachtige aankomst

Deze klim die begint aan de oevers van de Ourthe in Méry, in de streek van Esneux, is de kortste uit onze selectie met slechts 1,5 kilometer. Verwacht echter niet dat dit een eitje wordt, want de nogal forse beklimming met 143 meter hoogteverschil belooft een korte maar intense klim te zijn. 

De renners van de nog steeds beslissende Doyenne kunnen niet anders dan hun laatste krachten in de strijd gooien in de hoop een paar kilometer verderop toch een goed resultaat te behalen. Christophe Brandt is het hier volmondig mee eens. Pas hier wordt duidelijk wie de échte vechters zijn: "Benen kunnen hier niet meer liegen. Hier is het nek aan nek, en man tegen man, tot aan de top. Hier komt een mix van kracht en frisheid aan te pas. De toekomstige winnaar zit meer dan waarschijnlijk in de groep die als eerste boven is."

Spaar je benen dus aan het begin van deze steile klim. Volg het advies van coach Jelle Vanendert als je zeker de top wilt halen! 

Het begin van de klim is zwaar. Je moet ook het juiste tempo vinden, wat niet gemakkelijk is. Begin er dus rustig aan." Jelle Vanendert


Eenmaal boven word je rijkelijk beloond voor je inspanning, en wel met een welverdiende pauze met een prachtig uitzicht over de vallei van de Ourthe. De site is erkend als Groot Landschapssite van het Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. 
 


Wil je deze legendarische beklimmingen ook uitproberen? Wapen jezelf met je fietsuitrusting, je bagage, de goede raad van professionele racers en boek een accommodatie in de buurt van jouw favoriete helling!