Top 7 natuurlijke zwemplaatsen in de Ardennen

Neem een duik in een meer, spetter in een rivier, laat je meeglijden met een stroom … De perfecte manier om je uit te leven, te herbronnen en je één te voelen met de natuur. De Ardennen bruisen van natuurlijke zwemspots waar zwemmen toegestaan en veilig is. Ontdek hierbij onze 7 favoriete zwemplaatsen in de Ardennen. De ideale verfrissing voor deze zomer en dit dichtbij huis!

1. Het strand van Maboge

Het kleine stadje Maboge is genesteld in een prachtig bosgebied aan de oevers van de Ourthe, nabij La Roche-en Ardenne. Het strand in Maboge is DE perfecte zwemplaats voor een zalige namiddag met vrienden of familie.

Neem je picknick mee, je badhanddoek, je zwemkledij en plons in deze natuurlijk zwemzone. Alles is er aanwezig voor een geweldige dag: buitenspeeltuigen, BBQ-zones en een heerlijk café in het dorp voor een fris lokaal biertje. Daarbovenop? Het is volledig gratis!

Zwemplaats in de Ardennen

Ons advies? Voorzie warme reservekledij en een deken om te genieten van een prachtige zonsondergang in de vallei of voor een BBQ-avond. Tijdens het hoogseizoen zijn er ook toilettes en douches voorzien op deze zwemplaats in de Ardennen.

Tip

Maboge is ook een ideale vertrekplaats voor een afvaart van de Ourthe met de kajak. Zoek jij wat afwisseling tussen zwemmen en een leuke activiteit? Ontdek onze partner Ardenne Aventures die leuke kajaktochten aanbiedt in de buurt.

2. Het meer van Robertville

Dicht bij Malmedy vormt de dam op de Warche in Robertville een meer van 62 hectare. Dit meer is omringd door een prachtig heuvelachtig bos met talrijke wandelingen. Een prachtig uitzicht gegarandeerd op elk moment van de dag! Ontdek ook de korte wandeling van de dam van Robertville tot het kasteel van Reinhardstein. Ideaal voor het hele gezin na een frisse duik.

Zwemplaats Robertville in de Ardennen

Fun voor iedereen

Het meer wordt professioneel beheerd met een afgebakende zwemzone, is goed uitgerust (kleedcabines, douches, cafetaria, badmeester …) en biedt tal van wateractiviteiten voor iedereen: varen met een roeibootje, waterfiets of motorboot en nog meer plezier met de duikplank en de watertrampoline.

Deze zwemplaats in de Ardennen is kindvriendelijk: er is een zone met zand en een speeltuin voor jonge kinderen. Belangrijk is wel om te weten dat dit een betaalde toegang is.

3. Relaxen met de kleintjes in Herbeumont

De kleine “plage de l’Antrogne” bevindt zich eveneens in Herbeumont, aan de samenvloeiing van de Semois en het Antrogne-beekje. Deze zwemplaats is meer geschikt voor de allerkleinsten die hier vrolijk en zonder gevaar kunnen ploeteren (niet zonder toezicht natuurlijk) in het water. Toegang via een gemakkelijke weg, barbecuezone … alles is aanwezig voor een leuk familiemoment.

  • Adres: 6887 Herbeumont
  • Kwaliteit van het water: goede kwaliteit
  • Maximum diepte van het water: 1m30
A group of friends legs dangling off a jetty, by the water at a lake together on a sunny afternoon.
A group of friends legs dangling off a jetty, by the water at a lake together on a sunny afternoon.

4. Venntastic Beach aan het meer van Bütgenbach

Het is vaak kiezen tussen een uitstap naar zee of naar de Ardennen. Wij besparen jou dat dilemma. In het hart van het recreatiecentrum Worriken, in Bütgenbach, in een reusachtig bos vind je VENNtastic Beach, een strand van 8 000 m² met fijn zand.

In het water is alles voorzien: een bewaakte zwemzone met kinderbad voor de kleintjes, ontspanningseilandjes om te chillen in het midden van het water, maar ook verankerde spelen (airgames) voor maximaal plezier. Op het zand zal je je ook niet snel vervelen: een speelplein, terreinen voor beachvolleybal en strandvoetbal

En wie houdt van een beetje sensatie kan kiezen voor de sit-on-top kajaks, waterfietsen of, wat verder op het meer van Bütgenbach, zeilen of windsurfen. Kortom, VENNtastic Beach heeft voor elk wat wils, voor jong en oud, van ontspanning tot sensatie!

5. De Semois in Bouillon - Pont de France

Overnacht jij in de buurt van Bouillon? Ga dan zeker genieten van deze unieke zwemplaats aan de Semois rivier in het hartje van de stad! Pont-de-France is een authentieke 19de eeuwse brug met een geheime plek, namelijk een prachtige plaats midden in de natuur waar je officieel mag gaan zwemmen. Het heeft een strand van 142 meter en meters en staat erkend als ‘de’ zwemspot in de zomer’!

6. Het meer van Chérapont - Gouvy

Het Chérapont domein ligt bij de natuurlijke bronnen van de Oostelijke Ourthe in het charmante stadje van Gouvy. Hier kan je genieten van een heerlijke frisse duik en daarna genieten van het zandstrand om even te zonnebaden.

Het strand is bereikbaar voor mensen met een beperkte mobiliteit en is uitgerust met WC’s en douches om daarna helemaal fris terug in de auto of trein te stappen! Ja hoor, deze zwemplaats kan je bereiken met de trein! Er is een directe trein tussen Brussel en Gouvy waarbij je bij het treinstation van Gouvy uitstapt. Van daaruit kan je stappen tot de zwemplaats. Op je weg kom je ook voorbij het kasteel van Gouvy dat ook zeker de moeite waard is. Je wandelt er ongeveer 30 minuten over.

Ben jij meer een fan van de visvangst? In het diepere gedeelte van het meer vind je veel vis! Neem je visgerief mee en vis op forel, snoek, voorn, brasem en zeelt.

7. Le plan d'eau de Libramont

Op slechts 9 minuten wandelen van het treinstation vind je het meer van Libramont. Je kan het zien als half openluchtzwembad en half meer, echt geweldig! Het is in de zomer de ontmoetingsplaats van vele zwemliefhebbers.

Je kan er makkelijk parkeren en bovendien kan je de speeltuin voor de kinderen, het sportcentrum voor de tieners en het relaxen langs het meer allemaal makkelijk combineren. Een zwemplaats die dus alles aanbiedt.

Hou je van hengelen? Er is een speciale plaats voorzien voor vissers, dus neem je gerief mee en geniet van een dagje langs het meer.

Tips voor je vertrekt

Ga er helemaal voor gekleed van kop tot teen! Denk dus ook aan je waterschoenen. De bedding van de rivieren bestaat uit oneffen en onstabiele rotsen en met blote voeten kan spelen in het water wat moeilijker gaan.

Wil je zwemmen combineren met een leuke wandeling? De zwemplaatsen zijn ook eind- of vertrekpunten van wandelingen langs het water … Zo heb je meteen een plan B als het weer een beetje onvoorspelbaar is, of gewoon een extra activiteit om te genieten van de omgeving indien je er overnacht. Zoek je nog naar een accomodatie ? Ontdek meer dan 2300 vakantiehuizen in de Ardennen.

cta

Wij willen jullie erop wijzen dat dit natuurlijke zwemzones zijn. Ga respectvol om met de natuur en neem je afval mee. Wij rekenen op je ! Veel plezier !

Vind hier de laatste updates in verband met de kwaliteit van het water.

zwemspots
zwemplaatsen
zwemmen in de Ardennen
Natuurlijke zwemplaatsen
Zwemspots Ardennen
Ardennen