U bent van plan een huis te kopen en er een vakantiewoning van te maken? Dit is een beslissing waar u niet te licht moet overgaan. Een woning moet voldoen aan een aantal regels en criteria om te worden beschouwd als vakantiehuis. Om u verder te helpen, vroegen we aan één van onze verkopers, Jannetien, om enkele tips te geven die u moet kennen voor u investeert in een gite.

 

EERSTE STAP: ADVIES VRAGEN AAN ARDENNES-ETAPE

 

Het eerste wat u moet doen voor u overgaat tot de aankoop van een vakantiewoning, is ons om raad vragen”, zegt Jannetien. De verkopers van Ardennes-Etape zijn bereid om u te helpen bij de keuze van uw huis. Ze geven u objectieve raad.

“Dankzij die begeleiding maakt u geen fouten, want u kunt wel denken dat u het mooiste huis ter wereld heeft gevonden, maar daarom is dat nog niet het geval.”

Ons team van verkopers kan u raad geven over de streek waar de accommodatie zich bevindt, maar ook over de aankoopprijs en het comfort van de woning. Ze kunnen u ook een idee geven van de rentabiliteit door te vergelijken met gelijkaardige huizen die worden verhuurd bij Ardennes-Etape.

Wilt u raad vragen aan onze verkopers? Hiervoor hoeft u hen gewoon een mailtje te sturen met de link naar een immobiliënwebsite met de beschrijving van het huis. Ze zullen de foto’s bekijken en direct hun mening geven met de positieve en negatieve punten van het gebouw. Waarom niet,

DE ADMINISTRATIEVE NORMEN RESPECTEREN

Veel toekomstige eigenaars zijn zich niet bewust van de administratieve procedures die horen bij de aankoop van een vakantiewoning. Het is toch heel belangrijk te letten op twee zaken:

 

  • De normen voor brandveiligheid: een doorn in het oog voor veel eigenaars! Opdat een huis zou kunnen worden omgevormd tot gite moet aan veiligheidsnormen worden voldaan en dat vraagt soms belangrijke maatregelen. Soms moeten er werken worden uitgevoerd. U mag dus zeker niet vergeten om dit op te nemen in uw budget. Om zeker te zijn dat u in regel bent, kunt u altijd vragen aan de brandweer om de plaats te bezoeken voor de aankoop. Ze zullen u meedelen welke aanpassingen u dient te doen.
  • Akkoord van de gemeente: u moet ook zeker zijn dat de gemeente uw eigendom aanvaardt als vakantiewoning. Het zou heel jammer zijn dat u een huis aankoopt en dan geen toestemming krijgt van de gemeente om het te verhuren. Weet ook dat u de toestemming van de gemeente nodig hebt als u uw huis wilt vergroten of de binneninrichting wilt aanpassen. Informeer dus goed bij het gemeentehuis voor u begint aan de aankoopprocedure.
L'accord de la commune est important pour aménager sa maison de vacances

DE MARKT GOED KENNEN

Om de rentabiliteit van uw vakantiewoning te verzekeren, heeft u een minimale marktkennis nodig. Weet bijvoorbeeld dat de meeste huizen 6 tot 9 personen kunnen ontvangen. Het zal dus heel moeilijk zijn om zich te onderscheiden met een huis met 4 slaapkamers. Om het verschil te maken, kiest u beter voor een gite met een grotere capaciteit. De huizen van 10 of 12 personen zijn minder makkelijk te vinden op de verhuurmarkt. Als u ondanks alles toch een huis voor 6 tot 9 personen wilt verhuren, voorzie dan een extraatje zoals een wellness of een speelzaal. Jannetien geeft bovendien nog een tip mee:

“In een vakantiewoning is de garage vaak overbodig voor de vakantiegangers. U kunt die ruimte dus gebruiken voor een wellness met jacuzzi of sauna of een speelzaal met biljart of kickertafel.”

Aménager un espace wellness permet de se différencier des concurrents

Vakantiehuis, Ovifat, 6 tot 7 personen, Ardennes-Etape

WAT U ABSOLUUT MOET VERMIJDEN

Zelfs als u verliefd zou zijn op een bepaalde woning, zijn er factoren waarmee u rekening moet houden als u er een vakantiewoning van wilt maken.

Koop zeker geen woning aan een drukke straat, er is niets minder aangenaam dan verkeersgeluiden te moeten horen als je op zoek bent naar rust in de Ardennen. Bovendien komen de vakantiegangers naar de Ardennen voor de natuur. Een gite in het stadscentrum zal dus niet altijd voldoen aan hun verwachtingen.

We raden ook af een gebouw te kiezen met veel inkijk bij de overburen. Niemand komt speciaal naar de Ardennen om het leven van de buren te leren kennen.

Vergeet ook niet dat er voldoende badkamers moeten zijn in functie van het aantal slaapkamers. De gasten zouden niet tevreden zijn als ze ontdekken dat hun gite voor 10 personen maar één badkamer heeft.

Il faut prévoir une salle de séjour adaptée au nombre de vacanciers

Villa, Weismes, 18 personen, Ardennes-Etape

Koop geen huis waarvan de ruimtes niet geschikt zijn voor een gite. Bijvoorbeeld, en dit geldt vooral voor grote huizen: de ruimtes moeten groot genoeg zijn voor groepen die samen willen eten.

Koop ten slotte ook geen huis dat niet is aangepast aan de normen van vandaag. Als u de middelen niet hebt om het huis te renoveren, loopt u het risico verdrongen te worden door de concurrentie.

“Bij de aankoop van een vakantiewoning moet u zich steeds in de plaats stellen van de vakantieganger en zich inbeelden wat zijn verwachtingen zouden zijn.”

U heeft het begrepen, er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u een vakantiewoning wilt aankopen. Deze tips zijn al een eerste hulp maar een ontmoeting met één van onze verkopers zal zeker gunstig zijn.

 

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)