Het packraften, een nieuwe authentieke ervaring in de Ardennen

Liefhebbers van spanning en actie zullen in hun nopjes zijn! Het packraften, dat afkomstig is uit Alaska, kan nu ook in het natuurpark van de twee Ourthes in de Ardennen beoefend worden. Je moet niet langer kiezen tussen wandelen of varen op de rivier, vanaf nu kun je op één dag beide dingen doen. In onze Belgische Ardennen is het een unieke ervaring hartje natuur!

Een leuke en originele activiteit in de Ardennen

Het packraften – de naam komt van « rafting » en « pack » – heeft al vele toeristen in de Ardennen weten te bekoren. Het is de Belgische vereniging Packraft.be onder leiding van Luc Van Ouystel die deze activiteit toegankelijk maakt voor het grote publiek. Maar wat is packraften eigenlijk?

Het principe is heel eenvoudig: een packraft is een opblaasbare boot van hoogstens 3 kg die gemakkelijk in een rugzak gedragen kan worden. Dankzij het geringe gewicht kan de sporter wandelwegen afwisselen met varen op waterwegen. De boot kan met behulp van een opblaaszak uit zeil in amper 10 minuten opgeblazen worden. Goed nieuws dus. Je hoeft je longen niet uit je lijf te blazen. Eenmaal op het water kun je je boot sturen met behulp van deelbare peddels.

©Frédéric Ravens

Een dagje « start to packraft »

Uitgerust met goede wandelschoenen en een rugzak ben je klaar voor een belevenis die onder meer door Pack and Raft wordt aangeboden. De dag begint in Nadrin met een kleine wandeling in de vrije natuur. Na enkele kilometers bereiken we een punt in het hart van de vallei van de twee Ourthes, waar we zullen afmeren. De plaats leent zich uitstekend tot een picknick die ons door het team wordt aangeboden.

Na de pauze nemen we plaats in de boten en meren we af voor een originele en magische boottocht op het meer van Nisramont. Het water is relatief kalm waardoor we volop van de omgeving en het ongelooflijke landschap kunnen genieten. Als je niet terugdeinst voor wat spanning en actie, dan zul je met plezier met de rugzak over de stuwdam trekken om vervolgens de Ourthe af te varen. Dat levert gegarandeerd mooie emoties op!

Na de afvaart gaan we naar de beschermde site van “Le Hérou” voor een prachtig uitzicht over de meanderende Ourthe. Met zijn uitzonderlijke fauna en flora is het Ardense massief een ware openbaring voor de bezoekers die hier een authentieke en verrijkende ervaring opdoen. Op het einde van de namiddag keren we terug naar het vertrekpunt om de activiteit af te ronden.

Een activiteit voor iedereen

Of je nu op stap bent met familie of vrienden, met enkel volwassenen of ook met kinderen, het packraften kan door iedereen beoefend worden. Goed om weten: als je kleine kinderen mee op avontuur wilt nemen, kun je opteren voor een packraft met twee zitplaatsen. De wandeling wordt natuurlijk ook aan ieders ritme aangepast. De boot blijft niet alleen op kalm water drijven, maar ook op wild water. Wel belangrijk om te onthouden is dat de tochten enkel in het weekend plaatsvinden en altijd onder begeleiding.

Heb je zin om deze buitengewone activiteit eens uit te proberen? Geef dan gehoor aan de lokroep van het avontuur en neem je hele familie mee naar de Ardennen voor een sportief en herbronnend verblijf! Ontdek de vakantiehuizen van Ardennes-Etape in de buurt van de vallei van de twee Ourthes, nabij Houffalize of La Roche-en-Ardenne bijvoorbeeld

©Frédéric Ravens

©Luc Van Ouytsel

©Frédéric Ravens

©Trekking et voyage

ardennen