Neem je hond mee voor een wandeling rond het meer van Nisramont

Hou je van sportieve wandelingen en tochten in de vrije natuur? Hier kom je volop aan je trekken! We stellen je een lus van 14 km rond het meer van Nisramont voor, in het hartje van de Ardennen. Je zult klimpartijen en allerhande andere obstakels voorgeschoteld krijgen, maar je zult vooral getrakteerd worden op weergaloze uitzichten op het meer en zijn omgeving. En waarom zou je er geen hondenwandeling van maken?

 

Moeilijkheid

Gemiddeld tot moeilijk

Afstand

14 km

Duur

3:30

Bewegwijzering

                                                             

Mijn vriendin Noémie praat al maanden over een prachtige wandeling aan de oever van een meer in de buurt van La Roche-en-Ardenne. Op een mooie herfstdag neem ik de proef op de som en leg ik de wandeling samen met mijn partner François en de natuurfotograaf Martin Dellicour af. Ook Nahia, onze 3 jaar oude beagle die al vele, lange wandelingen in de pootjes heeft, was erbij.

De wandeling start ter hoogte van de stuwdam van Nisramont. Fijn om weten: de stuwdam is 16 meter hoog en 116 meter lang en er zijn een waterkrachtcentrale en een waterzuiveringsinstallatie aan verbonden. ’s Avonds zorgt de verlichte waterval voor mooie lichteffecten.

De route kent een pittige start. Het gaat onmiddellijk steil naar omhoog en we worden al direct beloond met prachtige vergezichten. Nadien wandelen we langs het meer om vervolgens de twee samenkomende rivieren, de oostelijke en de westelijke Ourthe, over te steken. Nahia loopt al snuffelend op kop. Het woest uitziende reliëf aan de rand van het meer ziet er in zijn herfsttooi heel mooi uit. De steilste klimpartijen komen aan het begin en op het einde van de wandeling voor. Wanneer we rond de twee rivierarmen heen trekken, wandelen we vooral aan de rand van de vlakke rivieroever. We zijn volledig in de ban van de rustgevende stilte van het meer. Ook onze hond geniet van de nabijheid van het water en we zien hem vrolijk in het frisse water plonzen.

 

Onze voeten krijgen allerhande obstakels te verwerken, gaande van steile kuitenbijters, tot trappen, bruggen, smalle rivieroversteken en boomstronken om over te klauteren. Onze benen zijn de verzuring nabij, maar de ongerepte, wilde en authentieke natuur is het echt wel waard. Op deze plek tieren fauna en flora welig. Zij die alles wat aandachtiger gadeslaan, zullen reigers, aalscholvers, zilverreigers, wilde eenden, waterhoentjes en andere dieren spotten. Dankzij de informatieborden die onderweg her en der opgesteld staan, zal ook de onderwaterwereld voor jou geen geheimen meer kennen.

De wandeling is uitstekend bewegwijzerd met bordjes met een rode ruit. Toch een kleine waarschuwing: onderweg is er geen alternatieve wandelroute of afkorting mogelijk (je zou het meer moeten overzwemmen!). Neem in je rugzak dus voldoende mondvoorraad en water mee. Voor ons koekjes en mandarijnen en voor Nahia hondenbrokjes alvorens opnieuw te vertrekken. Voor hem is er overigens genoeg water in de buurt. Hij kan zich ruimschoots laven en verfrissen.

 
 
 

Vind je vakantiehuis waar je hond ook welkom is

Profiteer van een weekendje weg in La Roche-en-Ardenne om hem mee te nemen op één van de mooiste wandelingen van de Ardennen.

Gaan wandelen met de hond doet zowel jou als je hond goed. Niet alleen gooit hij de pootjes los, hij is ook in staat te “socializen” met de personen en de dieren die hij onderweg tegenkomt. Voor ons is zijn aanwezigheid motiverend en geruststellend. Zorg er wel voor dat je hond deze hondenwandeling aankan. Niet alle honden kunnen probleemloos lange afstanden en veel hoogtemeters afleggen. Bovendien speelt ook het weer een belangrijke rol. Jérôme is een ervaren canicrosser en geeft je tips en te respecteren richtlijnen alvorens je samen met je hond in dit avontuur te storten.

Met de stuwdam opnieuw in zicht komen we aan het einde van deze wandeling. We hebben de lus nog maar net afgerond, of we vragen ons al af hoe dit heuvelachtige gebied er in de andere seizoenen zou uitzien. We nemen ons voor om onze familie mee te nemen naar deze betoverende plek. Zeker aangezien het mogelijk is om deze omgeving ook vanuit een totaal andere invalshoek te bewonderen, namelijk aan boord van een kajak op het meer.

Goed om weten:

  • Vertrekpunt: aan de site van de stuwdam van Nisramont
  • Geschikte kledij en schoeisel voorzien
  • Voldoende water en versnaperingen meenemen
  • Reken toch op een excursie van ongeveer 3.5 uur. Vertrek dus vroeg genoeg om onaangename verrassingen te voorkomen.
  • Het jachtseizoen start op 1 oktober. Informeer bij de toeristische dienst van La Roche-en-Ardenne of er gejaagd wordt op de plaats en het tijdstip dat je wil gaan wandelen met de hond.
  • Afgezien van enkele banken is er onderweg geen infrastructuur aanwezig om te picknicken. Aan de site van de stuwdam, vlak bij de parking zijn er wel picknickruimtes voorzien (overdekte banken en tafels).
  • Als het regent is het parcours glibberig.
  • Niet toegankelijk voor kinderwagens of fietsen.

 

ardennen