‘Into The Wild’ wandeling langs de oostelijke Ourthe

Ik ben Maxime van de blog « Trekking & Voyage », waarop ik vertel over mijn uitstapjes en andere avonturen in België en elders… Vandaag nodig ik liefhebbers van natuur en uitgestrekte landschappen uit om een prachtige wandeling te ontdekken van vijftien kilometer lang in het hart van de hoge Ardennen. Er zijn nog steeds plekjes in België waar de natuur haar pracht en charme van weleer laat gelden. Ik heb het over wilde en afgelegen plaatsen die niemand zich kan voorstellen … De vallei van de oostelijke Ourthe in de omgeving van Gouvy maakt hier deel van uit.

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde

Afstand

14 km

Duur

4 uur (zonder pauzes)

Bewegwijzering

De oostelijke Ourthe

Naar mijn mening kent wandelen in de winter een andere dimensie dan zomeruitstapjes.Weet dat deze wandeling ook erg aangenaam is om in de lente te ondernemen! Als ik je over de winter vertel, hoef je je niet per se sneeuwlandschappen voor te stellen … De ochtendkou en het wisselende Ardense klimaat zijn genoeg om unieke sensaties te bieden! In de vroege ochtend, als alles nog bevroren is van de nacht, heeft de natuur moeite om zich te herstellen van haar ijzige slaap. Als de ochtend voorbij gaat, laat de zon zich ook langzaam zien. De rijp verdwijnt pas als de eerste zonnestralen opkomen… Mijn adem vormt een wolkje, mijn gezicht is gespannen, maar de kou doet me goed. Ik ben goed ingepakt en beschut tegen de kou in mijn outdoor kleding; mijn bewegingen zijn nog redelijk snel en ik blijf doorlopen totdat de zon opkomt.

Vandaag hebben we echter veel geluk: de lucht is helder blauw en de zon is er al om ons te verwarmen. We genieten van een lenteachtige februari en begeven ons in ideale omstandigheden om een ​​nieuw stukje paradijs te ontdekken.

Op slechts een steenworp afstand van Gouvy, stroomt de oostelijke Ourthe, een rivier die zijn oorsprong niet ver daar vandaan heeft, in de provincie Luxemburg. Wild en onberispelijk laat ze zich in het meer van Nisramont overgaan, waar het zich bindt met de westelijke Ourthe tot de beroemde Ourthe, bekend als de meest voorkomende zijrivier van de Maas.

Vóór dit onvermijdelijke einde passeren eerst de vijvers van Cherapont, waar we onze wandeling beginnen. Dit kleine gehucht, dat toeristisch werd vanwege de waterput, had op dat moment slechts één woning, namelijk een molen. We zijn op het land waar de molen ooit heel aanwezig was…

De route maakt deel uit van de GR57 en we beginnen aan de luswandeling « de Vallei van de Ourthe ». De stad Gouvy staat vol met bewegwijzerde paden en telt meer dan 300 kilometer aan wandelpaden door natuurgebied de hoge Ardennen. Deze wandelingen zetten de plekken met ongerepte natuur en opvallende bezienswaardigheden, zoals de beschermde gebouwen van de gemeente, in de kijker.

De eerste meanders van de oostelijke Ourthe zijn nauwelijks twee meter breed en toch is de charme die het uitstraalt bijna betoverendDe Ardennen verbergen vele verrassingen, het was compleet onverwacht. Zodra we de parkeerplaats met uitzicht op de vijvers verlaten, gaan we rechtstreeks het natuurreservaat in, in het hart van een prachtige geïsoleerde vallei. Het reservaat werd in 1985 opgericht met als doel de rijk aanwezige fauna te behouden. Na de eerste stappen merken we al op dat we ons op het terrein van bevers bevinden. De bomen laten de sporen van bevers zien en mijn liefde voor de natuur neemt het over. Ik kan het niet helpen, probeer me de dieren voor te stellen…. Waar zouden ze heen zijn gegaan? Ik zoek de grond af naar sporen, zoek naar aanwijzingen…ik zou er zo graag een aantal willen zien. Vanaf dat moment ben ik als een kind aan wie we een verrassing beloven die hij moet vinden.

De typische Ardense vallei draagt, vanuit geologisch oogpunt gezien, nog steeds sporen van overexploitatie van de hellingen die geschikt zijn voor massale plantages van sparren. De bodem wordt echter gespaard om de rivier, die rijk is aan vis, vredig te laten stromen. De oevers zijn vochtig en de rijk aanwezige beplanting maken dit tot de ideale plek voor zeldzame soorten.

Als je geluk hebt, kun je zwarte ooievaars of de grijze klauwier tegenkomen. In het voorjaar tref je een explosie aan kleuren in de weilanden dankzij verschillende planten en mooie vlinders… Dit zeldzame verschijnsel blijft in stand dankzij het beheer en onderhoud van het natuurreservaat. Als je hier gaat wandelen, zet je voet in een paradijs van uitzonderlijke rijkdom, essentieel om te respecteren.

Toen ik je vertelde over de aanwezigheid van de maalderij jaren geleden, zijn de oude ruines van de « Moulin du trou » daar het bewijs van. Ze zijn het spoor van een landelijk verleden, nog niet zo lang geleden.

Na wat leuke passages over bruggetjes, gaan we terug naar Rettigny om een ​​mooi en helder uitzicht te bereiken over de hoge Ardennen. Het waait, maar de zon is tevens aanwezig…Daar besluiten we dan ook om onze hangmatten op te hangen en te genieten van een rustmoment en wat lekkernijen.

Ik hou van dit soort momenten gedurende een wandeling: even gaan zitten voor een pauze, lokale producten in de rugzak meenemen, genieten van een goed gebrouwen bier van de in de buurt gelegen gemeente en genieten van dit moment, alleen of met vrienden.

Na deze smakelijke pauze, vervolgen we onze weg naar het onderaan gelegen Ardense dorpje, lopen erdoorheen en gaan verder richting Cherain en Sterpigny, twee andere pittoreske gemeentes. Men kan er vele karaktervolle gebouwen van typisch Ardens steen bezichtigen, deze worden vaak in het wit beschilderd.

We dalen vervolgens via landweggetjes af naar de plaats genaamd « The Beleu », waar we weer de typische bossen en de landelijke sfeer van de Ardennen bereiken …

Na een paar stappen op de weg naar Renglez komen we uiteindelijk uit in Cherapon waar we onze auto vinden. Deze wandeling met een ‘‘Into The Wild’’-start langs het water was echt een geweldige ontdekking…

Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als dat wij gedaan hebben….. Deze ongerepte Ardense natuur is een schat; een echt goudklompje dat bewaart dient te worden door op de paden te blijven en alleen met de ogen te bewonderen…Fijne wandeling!

Maxime

van de blog www.trekkingetvoyage.com

ardennen
Gouvy
wandeling