Boek uw vakantiehuis en bezoek Torgny

Torgny is één van de mooiste dorpjes in Wallonië en verdient daarom wat extra aandacht. Het is één van de laatste plaatsjes voordat je de Franse grens oversteekt. De ideale plek om te genieten van een hapje of een drankje op een zonnig terras. Bovendien liggen de gezellige stadjes Bertrix en Bouillon op ongeveer een uurtje rijden van Torgny.

Torgny: een van de mooiste dorpen van Wallonië

In een streek die door sommige de “Belgische Provence” wordt genoemd, ligt het dorpje Torgny, waar het heerlijk rondslenteren is. De huizen in dit dorpje bezitten een ouderwetse schoonheid. De markt, kerk, steegjes, … de historische gebouwen van Torgny zullen u bekoren.  Dit dorpje in het uiterste zuiden van Wallonië wordt slechts met een brug van haar Franse buur gescheiden. Daaronder stroomt de Chiers, in een groene omgeving waar het aangenaam wandelen is.

Beschrijving

Torgny is een dorp met 220 inwoners dat zich uitstrekt over de zuidoostelijke helling van de vallei gevormd door de Chiers.

Het dorp geniet dankzij de kalkondergrond en zijn ligging van een droog en warm microklimaat. Torgny is een dorp met veel aan elkaar grenzende huizen, wat vrij ongewoon is in deze streek. De meeste bouwsels zijn rond de kerk geconcentreerd. Die indeling is het gevolg van het agrarische verleden van dit dorpje. Er mochten geen huizen op de landbouwvelden worden gebouwd omdat die mens en dier van voedsel moesten voorzien.

De charme van Torgny zit hem in de okerkleurige kalksteen en de daken met “kanaaldakpannen”. Die zijn een overblijfsel uit de Romeinse periode. De stenen zijn op hun beurt samengesteld uit resten van schelpen, kwartskorrels gecementeerd met “calciet”.

Na een pestepidemie richtten de dorpsbewoners in 1636 een kapel op ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Luxemburg, waar jaarlijks een processie zou plaatsvinden. In 1729 wordt hieraan een kluizenaarswoning toegevoegd. In de 19e eeuw was Torgny een bedevaartsoord voor jonge meisjes die op zoek waren naar een man en voor vrouwen met een kinderwens.

De oude boerderijen, kapellen en andere huizen die u er aantreft dateren van 1742 tot 1882.

Activiteiten

De VVV
De neoklassieke wasplaats.
Wijngaard en degustatie.
Ezelrit
Restaurants in Torgny
Om er te geraken volgt u de wegwijzers “Rouvroy”. Op 11 km van Virton.

Copyright foto's: Ardennes-Etape