• NL

Ensival

Ensival, wieg van de wolindustrie  

Ensival

Als klein gehucht buiten Verviers ligt Ensival op de rand van de E42.

Specifieke vermeldenswaardigheden :
- Het Historical Museum, rue de la Saunerie (oud station). Dit museum herinnert aan de vreselijke gebeurtenissen tussen 1940 en 1945. Het museum is onderverdeeld in 5 ruimtes op twee verdiepingen. Er staan een vijftigtal poppen in authentieke kledij, talloze objecten en foto’s. Toegang: 2€. Open elke laatste zondag van de maand van 10 tot 12u en van 14 tot 18u. Gesloten in december. Neem contact op met Dhr. Tillmans op +32 (0)87 33 93 88+32 (0)87 33 93 88.
- Het gemeentehuis: het gemeentehuis werd gebouwd in 1839-1840 en omvatte aanvankelijk een school met twee klassen en het huis van de onderwijzer. Ook het gemeentebestuur bevond zich in het gebouw. De constructie bestaat uit baksteen en kalksteen en past perfect bij het klassieke schema van de stadhuizen uit de streek.
- Kerk Notre-Dame de l’Assomption (1625) De toren en de ronde klokkentoren werden toegevoegd in 1719 (en geklasseerd in 1934). Tijdens de 19de eeuw werden ook drie beuken gebouwd.
- Rue Francomont: De huidige gemeente Verviers was tijdens de gloriedagen van de wol verdeeld over verschillende grondgebieden met verschillende fiscale regels. De rue Francomont op het grondgebied van het Hertogdom Luxemburg (en naam van het prinsdom Luik) trok daarom vanaf de tweede helft van de 17de eeuw talrijke lakenfabrieken aan: minder belastingen en aanzienlijke faciliteiten voor de export naar Nederland en Duitsland.
Huizen die uw aandacht waard zijn:
Woning Sauvage op nr. 7: Lodewijk XVI-stijl. Dit gebouw is geklasseerd sinds 1977. Het bestaat uit bepleisterde bakstenen en kalkstenen en bezit een gevel die getooid is met negen traveeën met rechte latei. De drie verdiepingen worden beschermd door een pannendak in zadelvorm. Het dak vertoont vier dakvensters met driehoekig fronton. Let op de verdieping op de omrande steunen op uitgeholde steunmuren, versierd met een laurierfries. De tweede verdieping werd opgesmukt met gesculpteerd en uitgehold stucwerk in kalksteen.
Huis nr. 1-3 (ook voormalig eigendom van de familie Sauvage) Drie gebouwen met een gebouw ter hoogte van de straat (rond de 17de eeuw), een voor karren geschikte poort met rondboog (1791 op het gewelf) met een klein leien dakje, een hoofdgebouw uit de 18de eeuw en oude stallen uit de 19de eeuw. Dit domein werd in 1984 geklasseerd voor de woning en in 88 voor de ommuring. Het park bevat nog talrijke bomen van meer dan honderd jaar oud. Privé-eigendom, toegang verboden.
Huis nr. 4-6: aanpalende woningen in Lodewijk XIII-stijl uit de 18de eeuw (1723 door de familie Franquinet) bestaande uit baksteen en kalksteen. Huis nr. 4 behoorde voor de laatste eigenaars toe aan de familie Linon. Nr. 6 is een uitbouw die zou dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw.
- Le plan d’eau des Clarisses, rue Pierre David, verscheen in 1972. Het is opgebouwd volgens de internationale normen voor modelbouwschepen. Het wordt gevoed door de watervoerende laag eronder en de rivier.
- Plaine de jeux, rue Préry. Open van 25/03 tot 1/10 van 9 tot 22u en van 2/10 tot 24/03 van 9u tot zonsondergang Het reglement bevindt zich aan de ingang van het speelplein. Het bevat een tiental modules en is globaal gezien erg verzorgd. In de buurt bevindt zich een oud, niet meer gebruikt zwembad. (Lat : 50.5749, Long : 5.8411, Alt : 375m)

Copyright foto: Black Box Photos

You'll need Skype CreditFree via Skype