De Groene Sleutel is een internationaal label voor ecotoerisme. Het is veeleisend en kwalitatief en beloont toeristische spelers die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. Focus op respect voor de natuur, de mens en lokale activiteiten. Het doel van de Groene Sleutel? Vakantiegangers helpen om gemakkelijk accommodaties te vinden die respect hebben voor het milieu. In dit artikel vertellen we u alles wat u wilt weten.

Het Groene Sleutel-label in een paar woorden

Het Groene Sleutel-label of Green Key is een internationaal ecolabel voor de toeristische sector. Het heeft dus betrekking op accommodaties, attracties, horeca …
De Groene Sleutel werd opgericht in 1994 in Denemarken. De organisatie vermeldt met trots 2900 gekwalificeerden verspreid over 57 landen. In België heeft de Groene Sleutel al 52 toeristische spelers erkend in Wallonië, 29 in Brussel en 135 in Vlaanderen.
Op internationaal niveau wordt de Groene Sleutel beheerd door het Foundation for Environmental Education. In Wallonië is het dat Inter-Environnement Wallonie dat zijn schouders zet onder het project.

Waarvoor dient het Groene Sleutel-label?

De bestaansreden van de Groene Sleutel is de promotie van accommodaties die actief hun ecologische en maatschappelijke voetafdruk verkleinen.
Het Groene Sleutel-label werd ontwikkeld als antwoord op de vraag van veel vakantiegangers. Volgens Marie Spaey, coördinator van het Groene Sleutel-programma in België, zoekt 60 % van de vakantiegangers een milieuvriendelijkere oplossing voor hun vakanties. Maar er worden heel weinig mogelijke oplossingen aangeboden.

Het Groene Sleutel-label wil de zoektocht van toeristen vergemakkelijken en hen verwijzen naar betrouwbare spelers in het ecotoerisme.

In België kunnen vakantiegangers zelfs hun ecocheques gebruiken om Groene Sleutel-activiteiten te betalen!

De Groene Sleutel: een duurzaam label maar niet enkel groen

De bedoeling van de Groene Sleutel gaat verder dan ecologie. De accommodaties die het label dragen, tonen een actieve ecotoeristische aanpak, maar ze zetten zich ook in op sociaal vlak. Respect voor de sociale rechten, integratie in de economie van de streek, bescherming van het erfgoed … Het label steunt op de drie pijlers van het MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen): milieu, mens en economie.

Huizen van Ardennes-Etape met het Groene Sleutel-label

Wanneer u overtuigd bent, gaat u over tot actie.

Ardennes-Etape bespreekt dit met u, omdat we zoveel mogelijk eigenaars van vakantiehuizen willen aanmoedigen om over te schakelen op ecotoerisme. Hoe meer mensen zorg dragen voor de Ardennen en onze streek, hoe meer impact we kunnen hebben.

Gite 4 personen in Tinlot

Gite 5 personen in Waremme

Het Groene Sleutel-label verkrijgen voor uw vakantiehuis

2 keer per jaar kunt u een aanvraagdossier indienen om het label te krijgen. Voor meer informatie over de aanpak en de criteria hebben we speciaal voor u een artikel geschreven.

Waarom Ardennes-Etape vakantiehuizen met het Groene Sleutel-label steunt

Het ecotoerisme is belangrijk voor Ardennes-Etape. We zijn ervan overtuigd dat de bescherming van ons milieu en de ondersteuning van onze lokale economie noodzakelijk zijn om de duurzaamheid van onze streek te garanderen.
Als we de toeristische spelers die deze visie met ons delen kunnen ondersteunen en helpen, dan doen we er alles aan om dat te verwezenlijken.
Als uw vakantiehuis het Groene Sleutel-label krijgt, dan zullen we dat van de daken schreeuwen bij onze vakantiegangers. Laat het ons dus zeker weten!

Lees de getuigenissen van de eigenaars die het Groene Sleutel-label hebben gekregen, of ontdek de andere labels die er bestaan !

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)