Een vakantiehuis openen vraagt betrokkenheid en veel liefde voor het vak. Dat komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Vindt u het leuk om vakantiegangers te ontvangen? Beschikt u over een huis dat u wenst om te vormen tot gîte maar weet u niet waar te beginnen of bent u niet op de hoogte van de geldende reglementering? Geen paniek! Alexis, verkoopadviseur bij Ardennes-Etape, deelt de stappen die u moet ondernemen en geeft de beste tips!

1. VERPLICHT LANGSGAAN BIJ DE GEMEENTE

“Mijn eerste advies aan eigenaars is om langs te gaan bij de gemeente bij de aankoop om na te gaan of het openen van een vakantiehuis wel mogelijk is”, legt Alexis uit. In Wallonië hebt u voor het openen van een gîte een vergunning nodig van de gemeente. U moet dus zeker zijn dat het project mogelijk is. Het zou jammer zijn om een gebouw te renoveren met het idee er vakantiegangers te ontvangen zonder op voorhand kennis te nemen van de geldende reglementering van de gemeente om een vakantiehuis te openen. “Dat is soms erg wettelijk geregeld”, gaat onze expert verder. “Sommige gemeentes tellen al heel wat vakantiehuizen en willen een evenwicht bewaren. Er zijn ook stedenbouwkundige voorschriften die eigen zijn aan bepaalde gemeentes (parking, toegang …) of bijzondere regels zoals het openen van een vakantiehuis voor maximaal 15 personen!”

2. EEN BRANDVEILIGHEIDSATTEST VERKRIJGEN

Dit is een verplichte stap: dit attest geeft u groen licht voor het openen van uw vakantiehuis. Bij een eerste bezoek zal de brandweer een bestek opmaken dat nauwgezet moet worden gevolgd tijdens de werken. Na afloop doen ze opnieuw een toer door het gebouw om de installaties te controleren (rookmelders, branddeuren, nooduitgangen …). “Doe dat vroegtijdig”, raadt Alexis aan. “Zelfs nog voor u met de inrichting begint. Zo kunt u rekening houden met het bestek en de door de brandweer gevraagde installaties voorzien.” Zij leveren een brandveiligheidsattest af op basis van de werken die gedaan zijn om te voldoen aan de normen van brandveiligheid.

De eisen van de brandweermannen verschillen volgens de capaciteit van het vakantiehuis. (We bereiden een volledig artikel voor over dit onderwerp, met de reglementering voor het openen van een vakantiehuis met de goedkeuring van de brandweer, maar als u niet zo lang kunt wachten vindt u hier de nodige informatie.)

Opgelet: de brandweer laten komen is niet gratis. “Er wordt vaak een forfait aangerekend op basis van de oppervlakte. Reken op 300 tot 450 euro voor het bezoek.”

Zodra u dit document in handen hebt, kunt u uw vakantiehuis openen en uw eerste vakantiegangers ontvangen.

3. ERKENNING VAN HET CGT, OPTIONEEL MAAR NUTTIG

“U bent verplicht om uw uitbating te melden aan het Commissariat Général du Tourisme (CGT voor de vrienden) om alle vakantiehuizen in kaart te brengen”, legt Alexis uit. Deze aangifte kan online gebeuren via een eenvoudige procedure. Als u dit niet doet en niet reageert op de verzoeken van het CGT, dan kunt u worden bestraft met een administratieve boete tot 25 000 euro.

Om uw activiteit te mogen uitoefenen is het echter niet verplicht om erkend te zijn door het CGT (via het gebruik van een beschermde naam door het Waals Toerismewetboek) en “korenhalmen” te krijgen volgens de indelingscriteria. “Bij Ardennes-Etape zijn we hier neutraal over.” Iedereen moet voor zichzelf beslissen of hij een beschermde benaming wil of niet. Indien u deze erkenning wenst te krijgen, treuzel dan niet: u kunt genieten van premies voor de renovatie bijvoorbeeld. Dien dus een dossier in voor of tijdens de werken om hiervan te kunnen profiteren. “Soms kan het erg interessant zijn, bepaalde premies kunnen facturen met 50 % verlagen”, gaat Alexis verder. 

Goed om te weten: wanneer de accommodatie is erkend (als streekaccommodatie bijvoorbeeld) wordt de geldigheidsduur van het brandveiligheidsattest verdubbeld en blijft het dus 10 jaar geldig.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)