“Een vakantiehuis geeft minder stress dan een klassiek gastenverblijf”

Katrien en Philippe komen oorspronkelijk uit Gent, maar verhuisden 35 jaar geleden naar de provincie Luxemburg. Deze voormalige hoteluitbaters hebben er onlangs een mooie gîte geopend en zijn niet ontevreden met hun keuze …

Afspraak in Mirwart, op het grondgebied van Saint-Hubert, om de gîte te ontdekken van Katrien en Philippe die afkomstig zijn uit Gent. “We wonen al 35 jaar in de streek”, legt Katrien uit. “In 1986 namen we eerst een etablissement over dat we huurden in Belvaux-sur-Lesse, een hotelletje met 5 kamers. We hebben altijd in de horeca gezeten, voegt Philippe toe.

Maar uiteindelijk kwamen ze een beetje toevallig terecht in de provincie Luxemburg. “Ik heb hotelschool gedaan en heb altijd gewerkt in Wallonië. Ik ben dus al van 1979 in de streek”, verduidelijkt Philippe. Katrien is sociaal-verpleegkundige van beroep. “Maar ik ben de chef gevolgd”, zegt ze al lachend.

Eind 1989 kochten ze het etablissement dat we bezoeken in Mirwart. “We hebben het gevonden via onze buur, een btw-controle-ambtenaar. We waren destijds op zoek naar iets groters waar we ons thuis zouden voelen. Met dit huis bleven we in de rustieke Ardense stijl. We hebben het hotel-restaurant uitgebaat tussen 1990 en 2019, daarna kreeg ik gezondheidsproblemen. In de horeca heb je veel personeel nodig en onze kinderen wilden onze activiteit niet overnemen, legt Philippe uit.

Het koppel wendt zich dus tot een immokantoor om de eigendom te verkopen. “Klanten schrikken wanneer ze horen dat het om een “hotel-restaurant” gaat. Eind 2018 dachten we er al over na om er een vakantiehuis van te maken in plaats van een hotel”, vult zijn echtgenote aan.

Meer tijd voor zichzelf

Dus de renovatiewerken gingen van start. “Alle kamers waren volgens de normen, maar we hebben de tegelvloer vervangen en recreatieruimtes toegevoegd, bijvoorbeeld een zithoek, een kickertafel, …”. In mei van dit jaar kon het koppel de zaak openen. De meerwaarde? Op vraag kan Philippe komen koken of traiteurdienst aanbieden. “Ik heb geen stress meer over het feit of het personeel er zal zijn of niet. We zitten hier ver van alles, dus voor werknemers was het moeilijk om te werken in een service coupé. Het geeft voor mij dus veel minder stress, ook al blijft onze regel hetzelfde: alles moet perfect zijn. We hebben veel meer vrijheid. We hebben meer tijd voor ons gezin en we staan ook dichter bij de gezinnen die huren”, zegt Philippe, die op 800 m van de gîte woont.

Wat de klanten waarderen? “Alles bevindt zich in dezelfde ruimte: een kinderhoekje, een grote zithoek waar je een boek kan lezen of samen aperitieven, een eetkamer, een televisie maar ook een hoekje voor wie een spelletje wil spelen of op de computer wil zitten en, niet te vergeten, de bar. Zo wordt de sfeer niet gebroken”. De keuken is natuurlijk erg ruim en volledig uitgerust, want het is de voormalige keuken van het hotel. Wat de decoratie betreft heeft het koppel ingezet op de Ardense sfeer met stenen muren, vakwerk, veel hout en een paar jachttrofeeën. “Het gebouw was vroeger een varkensstal. Het dateert uit 1900 en werd voor het eerst ingericht in 1976”.
Er zijn 8 slaapkamers voor in totaal 18 personen. “Elk jaar brengen we verbeteringen aan. Het volgende is de tuin aanleggen, misschien wel met een petanqueveld. Het dorp is ook heel leuk. We zitten in een doodlopende straat waar wekelijks maximaal 5 auto’s voorbijkomen”, besluit Philippe, die duidelijk geen spijt heeft van zijn keuzes.

Onze eigenaars aan het woord

Een carrièreswitch, nieuwe ontmoetingen, een investering … Ontelbare redenen om een vakantiehuis te openenDe eigenaars bij Ardennes-Etape delen graag hun ervaring. Ontdek hier hun kleurrijke verhalen!

Lees het verhaal van Bruno, eigenaar van een kasteel voor 40 personen in Sainte-Ode.
Lees het verhaal van Adrien, eigenaar in Gedinne, die twee vakantiehuizen bouwde op een groot domein vol geschiedenis.
Lees het verhaal van Guillaume, eigenaar in Beauraing, die bruist van de creatieve ideeën om families te ontvangen.