In dit artikel leggen we u stap voor stap uit hoe u een gîte kunt openen. Een huis kopen, de gîte inrichten of het rendement berekenen, we geven ons beste advies. Een artikel speciaal voor wie graag een gîte wil openen in de Ardennen.

De allereerste vraag die u zich moet stellen voor u zich in het avontuur stort is Een gîte openen, is dat iets voor mij? Als het antwoord “ja” is en u bent ervan overtuigd dat u gemaakt bent voor deze job, dan bent u aan het goede adres. Ontdek hier de grote stappen die u moet ondernemen om een gîte te starten en dan, heel binnenkort misschien, uw eerste gasten te ontvangen!

1. De reglementering voor gîtes

Voor u uw gîte opent, moet u zich goed informeren over de regels die gelden op regionaal en gemeentelijk niveau. Er zijn enkele administratieve stappen die u moet doorlopen om een gîte te openen. In Wallonië hebt u voor het openen van een gîte een vergunning nodig van de gemeente. Wees er zeker van dat u een vergunning krijgt om een gîte te openen op haar grondgebied. Daarnaast hebt u ook een attest nodig van brandveiligheid. Afhankelijk van de capaciteit van uw vakantiewoning zijn de regels strenger of soepeler: rookmelders, branddeuren, brandtrap, noodverlichtingssysteem enz. Maar alles begint met elektriciteit en verwarming volgens de normen.

2. Het rendement van de gîte berekenen

Voor een rendabele vakantiewoning is het belangrijk dat u de gîte beheert zoals een minibedrijfje en regelmatig de balans opmaakt. Hier sommen we enkele elementen op waarmee u rekening moet houden bij het opmaken van het businessplan van uw gîte:

  • Exploitatiekosten: Hieronder vallen verzekeringen (brandverzekering, BA-uitbating enz.), taksen en belastingen (kadastraal inkomen, belasting op het ophalen van huisvuil enz.), aankoop en vernieuwing van klein materiaal, schoonmaak en onderhoud van de gîte en de inrichting maar ook verbruik van water en elektriciteit.
  • Uw inkomsten: Huurinkomsten, huurkosten (water, elektriciteit, verwarming enz.) en verblijfstaksen.

Alexis, verkoper bij Ardennes-Etape, geeft in een filmpje enkele tips voor het openen van een rendabele gîte.

3. Een gîte kopen

Een draaiende gîte overnemen? Een huis kopen of bouwen? Wat het antwoord ook is, u moet rekening houden met verschillende elementen. Eerst en vooral, kies voor een goede plek voor een vakantie in de Ardennen: een rustige omgeving en vrij dicht bij de natuur. Een appartement op enkele stappen van een drukbezocht centrum van een grote stad is niet bepaald wat een vakantieganger zoekt die het landelijke kader van de Ardennen wil ontdekken. Bestudeer de omgeving. Ideaal is een huis met 4 gevels. Een halfopen bebouwing kan, maar mag zeker niet storend zijn voor de buren of de gasten. Vermijd dan ook gedeelde tuinen en terrassen, want het ritme van de gasten is zelden hetzelfde als dat van de bewoners … De ene zet zijn zinnen op een boerderijtje, de ander op een splinternieuwe villa. Het belangrijkste is dat het huis karakter heeft. Uw gasten zullen uw vakantiehuis kiezen op basis van foto’s. Het huis moet net dat ietsje meer hebben dat het speciaal maakt.

Jannetien, onze verkoopster, geeft enkele tips bij de aankoop van de perfecte gîte voor uw toekomstige vakantiegangers.

Gîte, 14 personen in Libin : www.ardennes-etapes.com

Gîte, 8 personen in Sainte-Ode : www.ardennes-etape.com

4. Een gîte inrichten

Hebt u het perfecte huis gevonden? Dan is het tijd om na te denken over de binnen- en buiteninrichting.

Of u nu een huis bouwt of renoveert, gebruik bij voorkeur materialen die verwijzen naar de Ardennen, zoals steen of hout. Daar houden de vakantiegangers van!

Richt uw gîte in op basis van de capaciteit. Wij adviseren gîtes met een kleine of gemiddelde capaciteit om te zorgen voor 1 badkamer voor 4 personen. In grotere gîtes krijgen privébadkamers de voorkeur. Vergeet zeker ook niet te zorgen voor “extra” ruimtes, bijvoorbeeld ontspanning- of speelruimtes (bv.: een leeshoek, een speelkamer voor de kleintjes, een biljartzaal enz.) of een wellnessruimte. Beter minder gasten te slapen leggen en meer comfort bieden.

Wat de decoratie betreft komt het erop aan van de gulden middenweg te vinden tussen kwaliteit, esthetiek en prijs. Schilderijen, gordijnen, verlichting, meubels, snuisterijen enz. kunnen uw budget snel doen slinken. Kies voor sterke en praktische meubels. Vermijd bijvoorbeeld een witte stoffen zetel die gemakkelijk vuil wordt en schenk aandacht aan de kwaliteit van het bedlinnen.

Gîte, 5 personen in Durbuy : www.ardennes-etape.com

Gîte, 8 personen in Aywaille : www.ardennes-etape.com

Vond u dit artikel interessant? Aarzel dan niet om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo ontvangt u nog meer tips en artikels over een optimaal beheer van uw gîte maar ook hoe u uw gasten kunt verwelkomen volgens de regels van de kunst.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)