Tijdens Salon Batimoi onthulden we de grote trends van de toeristische sector die een impact zullen hebben op het beheer van vakantiehuizen in 2020. Hieronder vindt u een samenvatting van onze lezing. Ontdek dankzij deze trends hoe u op een goede manier een vakantiehuis kunt openen en beheren in 2020!

1. Een unieke ervaring beleven in de Ardennen

Deze trend ligt ongetwijfeld aan de basis van alle andere trends van 2020. Vakantiegangers komen naar de Ardennen om er een uniek verblijf te beleven. En uw vakantiehuis speelt een belangrijke rol in die beleving.

De Ardennen worden – terecht! – gezien als een fantastische streek, waar de dennenboom koning is, waar de herten en reeën vrij leven, een bosgebied waar men urenlang kan wandelen … De typische avondactiviteit? Smullen van een lekker paddenstoelengerechtje dat je samen hebt klaargemaakt en daarna genieten van een gezelschapsspelletje bij het vuur. Cliché, denkt u. Misschien, maar de gasten willen gewoon gezellig samenzijn, zonder meer.

En uw rol in dit verhaal? Als eigenaar van een vakantiehuis hebt u invloed op de ervaring van de vakantiegangers. U kunt hun geven wat ze zoeken.

Tip

Verbeter de ervaring in uw vakantiehuis: stel wandelkaarten ter beschikking, maak uw eigen routes die vertrekken aan het vakantiehuis, voorzie een plek om wandelschoenen en fietsen proper te maken, zorg voor gezelschapsspelletjes in huis, …
Laat u inspireren door deze trend en druk uw persoonlijke stempel, een teken van unieke authenticiteit!

De volgende trends vloeien allemaal voort uit deze wens: een unieke ervaring beleven in de Ardennen.

2. Een persoonlijk onthaal, een must

Vakantiegangers worden graag in de watten gelegd, dus verzorg uw onthaal. De eerste indruk is van essentieel belang voor de algemene beoordeling van een verblijf. Een geslaagde ontvangst vormt bijna de garantie voor een goede tevredenheidsscore.

Tip

Voorzie een klein welkomstgeschenkje of een bijzondere attentie: enkele korenhalmen in een vaasje, een biertje of een vers vruchtensapje om de dorst te lessen na de lange rit, een stuk zeep gemaakt door lokale ambachtslui …

Wilt u graag meer weten? Aarzel dan niet om het artikel te lezen: Hoe zorg ik voor een geslaagd onthaal?

3. Uw vakantiehuis: een huisje op het platteland

Vakantiegangers houden van rust en dat is ook waar ze bovenal naar op zoek zijn. Rustig gelegen vakantiehuizen die op een vrij ruim terrein liggen, zijn dan ook erg geliefd.

Het allerbeste? Een groot terrein, weg van de straat, zonder buren, ver genoeg van landbouwactiviteiten en andere vakantiehuizen. Vakantiegangers zoeken een plek die intimiteit biedt en een aangenaam uitzicht op een nieuwe omgeving.

Tip
Sommige gemeentes leggen steeds meer regels op. Informeer dus goed voor u van start gaat. Bijvoorbeeld:
Is een dergelijke toeristische activiteit toegestaan op deze plek?
Wat zijn de stedenbouwkundige voorschriften?

Vakantiehuis in Vresse-sur-Semois voor 4 personen : www.ardennes-etape.com

Vakantiehuis in Saint-Hubert voor 6 personen : www.ardennes-etape.com

4. De trend “Zoals op hotel”

De grenzen tussen een vakantiehuis en een hotel worden steeds vager.

Wat de inrichting van de kamers betreft, moet uw vakantiehuis net als een hotel:

  • kwaliteitsvol en aangepast bedlinnen aanbieden (kussens en donsdekens inbegrepen);
  • verzorgde, gevarieerde en harmonieuze decoratie voorzien.

Bovendien verwacht men vanaf een capaciteit van 12 personen:

  • privébadkamers (voor een betere ervaring want dit zorgt voor meer intimiteit, comfort en tijdsbesparing);
  • uitrusting aangepast aan het aantal personen in elke kamer (bv. opbergmogelijkheden) en het type mensen (bv. veilige bedden in de kinderkamers);
  • voldoende toiletten: een per kamer/badkamer en een per leefruimte voor heel grote vakantiehuizen.

5. Welzijn en ontspanning op het programma

Een sauna in de kelder, meer is er niet nodig om meerwaarde te geven aan uw vakantiehuis. De wellnesszone moet zodanig ontworpen zijn dat het zorgt voor totale ontspanning, met een maximum aan comfort en stijl. Tegenwoordig is ook een jacuzzi erg populair.

Tip
Kies voor een eenvoudige en robuuste jacuzzi (als hij te ingewikkeld in elkaar zit, kunt u zich verwachten aan veel problemen en ongemakken door storingen).

In het algemeen moet een vakantiehuis tegenwoordig faciliteiten voorzien om zich te:

  • amuseren: denk maar aan een speelzaal voor kinderen en volwassenen, met biljart, kickertafel, pingpong, …;

en/of

  • ontspannen: dankzij een wellnessruimte met jacuzzi, sauna, hottub op het terras, …

Vakantiehuis in Paliseul voor 12 personen : www.ardennes-etape.com

Vakantiehuis in Wéris voor 8 personen : www.ardennes-etape.com

6. De keuken: het hart van het vakantiehuis

De klanten brengen enorm veel tijd door in de leefruimtes en dus ook in de keuken. Voor sommigen is koken een hoogtepunt van hun verblijf. Mensen die in de stad wonen hebben vaak een kleine keuken en worden dus op vakantie graag verwend met de luxe van een (betaalbare) mooie en grote open keuken, met een bar die aansluit op het aanrecht om aan te aperitieven, een aangrenzende eetkamer, een kookeiland waaraan men kan eten (leuk in vakantiehuizen met een kleine capaciteit). Maak van de keuken een praktische en gezellige plek.

Het allerbeste? Deze ruimte laten aansluiten op de tuin aan de hand van een groot raam en bijvoorbeeld een terras op hetzelfde niveau.

Tip
Tijdens een verblijf in een vakantiehuis wordt veel tijd doorgebracht in de gemeenschappelijke ruimtes en (relatief) weinig tijd in de slaapkamers (in vergelijking met een verblijf op hotel). Geef daarom veel aandacht aan de leefruimtes, zonder de slaapkamers te verwaarlozen natuurlijk.

7. Karaktervol vakantiehuis

De laatste tien jaar duiken overal in Wallonië vakantiehuizen op. Het is dus belangrijk om zich te onderscheiden. De oude familiale woning snel even ombouwen, dat is niet meer voldoende. Mensen willen een karaktervol vakantiehuis met cachet (denk maar aan de unieke ervaring waar vakantiegangers naar op zoek zijn). Dat kan gaan van een eeuwenoude boerderij aan de rand van een gehucht tot een zeer eigentijdse woning die uitkijkt op de vallei. Het belangrijkste is dat het huis een verhaal kan vertellen.

Tip
Wat de decoratie betreft staat u voor een uitdaging: uw klanten laten onthaasten in een nieuwe omgeving door uw vakantiehuis een eigen karakter te geven, zonder er te veel van uzelf in te willen steken. Hou u niet in, maar probeer een mooie harmonie te creëren.

Vakantiehuis in Gedinne voor 8 personen : www.ardennes-etape.com

8. Het slimme vakantiehuis

Technologie vereenvoudigt het beheer van uw vakantiehuis. Een bewegingsdetector verlicht de nachthal op het juiste moment, een verwarmingssysteem voor buiten met een beperkt gebruik of automatische uitschakeling zorgt voor comfort zonder dat de energierekening explodeert, een sauna met timer is handig voor zowel het welzijn van de vakantiegangers als de levensduur van uw installatie, toegang met een digicode voorkomt het verlies van sleutels, door de verwarming vanop afstand te bedienen kunt u de aankomst van de vakantiegangers voorbereiden voor u ter plaatse bent …

Hou het wel eenvoudig. Deze technologieën moeten u helpen zonder het leven van de vakantiegangers moeilijk te maken. Te veel elektronica vormt een bron van problemen en storingen, wat niet aangenaam is voor u, maar ook niet gunstig is voor de ervaring van de gasten.

9. De hond reist mee

Op reis gaan met uw hond, dat is echt een trend. Eigenaars van een hond HOUDEN ERVAN om op stap te gaan met hun trouwe vriend en de vrije natuur van de Ardennen leent zich daar uitstekend voor.

Twijfelt u om honden toe te laten in uw vakantiehuis? Weet dat vakantiegangers met een hond vaak langere verblijven boeken. Door honden toe te laten verruimt u uw publiek en stijgt het aantal overnachtingen met behoud van de kwaliteit van uw huis.

Tip
Eigenaars van een hond hebben nood aan ruimte en een volledig afgesloten tuin.

 

10. Plezier beleven zowel binnen als buiten

Een overdekt terras is erg in trek. Het moet gezegd dat dit ook heel praktisch is. Het biedt schaduw op warme dagen en beschutting tegen de wind wanneer het koud is. Kortom, het zorgt ervoor dat men het hele jaar door kan genieten van de Ardennen.

Het is belangrijk dat u ook de tuin goed inricht. Voorzie een hoekje om te eten, een plek om te rusten en, waarom niet, een verwarmingssysteem of een vuurkorf. Als u plaats hebt kunt u ook een zithoek voorzien in de tuin, de vakantiegangers zijn er dol op.

Tip
Bij een bouw- of renovatieproject wacht men soms een paar jaar voor men de tuin aanlegt. In het geval van een vakantiehuis kunt u dat beter meteen mee opnemen in het budget, want uw eerste vakantiegangers zullen ook willen dat alles perfect is uitgerust, zowel binnen als buiten. En denk eraan: het zijn die eerste vakantiegangers die mond-tot-mondreclame in gang zetten. Daarnaast komen liefhebbers van sportieve vakanties steeds vaker met de elektrische fiets.

Tip
Voorzie een praktische ruimte om elektrische fietsen op te laden.

Vakantiehuis in Malmedy voor 20 personen : www.ardennes-etape.com

Vakantiehuis in Chiny voor 28/32 personen : www.ardennes-etape.com