We krijgen meer en meer vragen met betrekking tot de forfaitaire kosten en de kosten op basis van verbruik. “Waarom is het verschil tussen gelijkaardige vakantiehuizen zo groot?”, “Waarom zijn de kosten zo hoog?”. Een deskundige doet voor u uit de doeken waarom de keuze van uw verwarmingsketel van primordiaal belang is indien u de energiefactuur van uw vakantiehuis wilt drukken.

Als de energiefactuur uw portemonnee geen goed doet, dan geldt hetzelfde voor de vakantiegangers. Natuurlijk speelt isolatie een grote rol, maar ook de keuze van de verwarmingsketel is belangrijk. We zijn te rade gegaan bij Yves Warnant, een deskundige. Hij geeft u zijn beste advies zodat u de verwarmingsketel kiest die het beste bij de noden van uw vakantiehuis past en u op de energiekosten aanzienlijk kunt besparen.

 

Yves Warnant, afgevaardigd bestuurder van het bedrijf Dauvister

Yves Warnant werkt sinds 2011 bij Dauvister, opgericht door zijn vennoot Stéphane Dauvister. Het gaat om een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in energie-efficiëntie en zonnepanelen. Vanuit de kantoren in Francorchamps, Ukkel, Eigenbrakel en Brussel doorkruisen zijn teams heel Wallonië om klanten bij te staan bij het verminderen van hun energieverbruik.

Heeft u nog twijfels? Weet u niet goed welk type verwarmingsketel te kiezen? Yves en zijn ploeg staan voor u klaar om het systeem te identificeren dat het best bij uw vakantiewoning past.

Afspraak op  www.dauvister.com

 

Wanneer zijn verwarmingsketel vervangen?

Is uw verwarmingsketel meer dan 15 jaar oud? Laat hij het vaak afweten? Vindt u dat hij steeds meer brandstof verbruikt? Is zijn rendement lager dan 75%? Het is misschien tijd om hem te vervangen en een nieuw systeem in overweging te nemen. Zo zijn, bij wijze van voorbeeld, sinds 2015 de condensatieketels de norm geworden. Deze nieuwe verwarmingsketels zijn minder energieverslindend en minder vervuilend en werken op aardgas of stookolie. In vergelijking met de oude modellen kunt u tot 30% op uw energiefactuur besparen.

Voor elk vakantiehuis zijn eigen systeem!

Zoals u zich kunt voorstellen zal men in een gloednieuw vakantiehuis voor 20 personen een ander type verwarming installeren dan in een gerenoveerde, kleine hoeve. “Eerst moeten de behoeften en het gebruik van de verwarmingsketel correct vastgesteld worden. In een vakantiehuis en een klassieke woning wordt op een andere manier geleefd. Het systeem moet aangepast zijn aan piekomstandigheden. In een vakantiehuis zal men eerst aan de warmwaterproductie denken en dan aan de warmteproductie.” legt Yves uit. Het zou spijtig zijn mochten uw vakantiegangers iedere week onder de douche staan klappertanden omdat er onvoldoende over het systeem werd nagedacht! Focus op de meest gekende installaties en hun voor- en nadelen.

De gasketel

De verwarmingsketel op aardgas is de voordeligste oplossing die op de markt voorhanden is.” steekt Yves van wal. Om te beginnen is er de aankoopprijs. Die ligt tweemaal lager dan die van een verwarmingsketel op stookolie en u kunt zelfs voor een premie in aanmerking komen. Bovendien vereist een gasketel weinig onderhoud: een onderhoud om de twee jaar volstaat.

Als u uw oude verwarmingsketel wilt vervangen, is dit een goede optie. Wel moet er in uw straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk zijn. Indien dat niet het geval is, moet u in uw tuin een tank plaatsen wat de kosten natuurlijk weer doet toenemen.

De verwarmingsketel op stookolie

Hoewel de stookolieketel bij aankoop prijziger is dan een gasketel, was dit systeem lange tijd de meest geliefde keuze. Deze verwarmingsketel wordt in nieuwe constructies niet meer gebruikt, maar blijft een goede oplossing in het geval van een renovatie. Er zijn geen grote installatiekosten. Wel moet er een plaats voor de tank voorzien worden. Volgens de wet moet een stookolieketel éénmaal per jaar nagekeken worden.

De pelletketel

Houtpellets worden verbrand en de geproduceerde warmte wordt door een verwarmingssysteem verspreid. Deze warmte kan vrijgegeven worden via vloer- of muurverwarming of via klassieke radiatoren. U kunt er eveneens warm water mee produceren. “Het is een interessante oplossing waarmee u in een klassieke marktsituatie in vergelijking met een stookolieketel tot 30% kunt besparen. Toch is de koers van de stookolie en de houtpellets erg veranderd de laatste jaren, zodat u uw situatie eerst goed moet analyseren.” preciseert Yves. “Een vrachtwagen komt één tot tweemaal per jaar naar uw woning om de tank met houtpellets bij te vullen.” U dient een plek te voorzien voor het opslaan van de brandstof. Een jaarlijks onderhoud is net zoals bij de stookolieketel volgens de wet verplicht.

 

Bij de meeste systemen is het mogelijk de verwarmingsketel van op afstand te bedienen met behulp van een mobiele applicatie. Zo kunt u van bij u thuis de temperatuur in uw vakantiehuis regelen en controleren of er geen technische problemen zijn.

 

De warmtepomp

Als er een oplossing milieuvriendelijk en zuinig is, dan is het wel deze! De aankoopprijs valt iets duurder uit, maar wat u achteraf op uw energiefactuur bespaart, is indrukwekkend: besparingen tot 75%! Met een lucht-waterwarmtepomp kunt u verwarmen met de energie die aan de lucht onttrokken wordt. De warmtecalorieën uit de lucht worden omgezet in warmte voor de vloer- of muurverwarming of voor de ventilo-convectoren. Bij grond-waterwarmtepompen wordt de warmte uit de aardbodem gehaald. Verder zijn er ook nog luchtwarmtepompen die de lucht in het huis rechtstreeks verwarmen. In warme periodes kunnen ze de lucht in het huis ook afkoelen, waardoor uw vakantiegangers van een fris huis kunnen genieten. In de zomer fungeren ze dus als airconditioningsysteem.

Bij renovaties is dit echter geen optie, want de installatiekosten zouden heel hoog oplopen. Om een optimale efficiëntie te bereiken, zou uw vakantiehuis bovendien perfect geïsoleerd moeten zijn.

Een verwarmingsketel huren? Dat kan!

Bij Dauvister kunt u verwarmingsketels kopen, maar ook huren. Het is zoals het leasen van een wagen. “U koopt de verwarmingsketel niet, maar u betaalt maandelijks een vast bedrag. Alles is inbegrepen: installatie, onderhoud, herstel, tussenkomst van een technicus naar aanleiding van een probleem dat tijdens een monitoring werd vastgesteld. U betaalt een forfait dat u zelf onder controle hebt, voor een volledige gemoedsrust.” Dit is een oplossing voor de eigenaars die absoluut geen tijd hebben of zich eenvoudigweg niet willen bezighouden met de opvolging van dit soort uitrusting.

En om uw vakantiewoning zodanig te verwarmen dat het u bijna niets meer kost, raden we zonnepanelen aan…Maar dat laten we u zelf uitzoeken op www.dauvister.com

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)