Beschrijving

Banneux is een apart dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Sprimont, in de provincie Luik. Klein, maar ook één van de drukst bezochte plaatsen in het zuiden van het land. Banneux is een belangrijk bedevaartsoord sinds de Maagd Maria er in de jaren '30 verscheen. De omgeving van Sprimont loopt over van de activiteiten: er zijn wildparken, grotten, kastelen en parken. Bovendien ligt Banneux op minder dan 40 minuten rijden van Malmedy, misschien wel het mooiste stadje in de Belgische Ardennen.

Banneux Notre-Dame, wereldberoemd bedevaartsoord

Wat ooit een klein dorpje was in Sprimont in de provincie Luik, is nu het belangrijkste bedevaartsoord van het land. Jaarlijks trekt Banneux Notre-Dame een half miljoen bezoekers aan van overal ter wereld: op zoek naar genezing, voor de spirituele kracht om de hindernissen des levens te overwinnen, om te bidden voor vrede of om eenvoudigweg een kijkje te komen nemen in dit oord van rust en vrede.

Maar eerst een beetje geschiedenis...

Mariette Beco zit op 15 januari 1933 voor het keukenvenster van haar huis in Banneux, Sprimont. Met haar 11 jaar is ze de oudste van zeven kinderen. Terwijl ze wacht op haar kleine broertje, verschijnt er een Dame in de tuin. Het is de Maagd Maria. Op ruim anderhalve maand tijd volgen er nog zeven zulke verschijningen, waarbij Maria zich voorstelt als de Maagd der Armen die zal bidden voor de zieken en het lijden zal verlichten. Ze draagt Mariette op hetzelfde te doen. Na de achtste verschijning neemt Maria voor een laatste maal afscheid.

Banneux Notre-Dame werd nooit meer hetzelfde. De verschijning van de Maagd der Armen raakte in de hele wereld bekend en het kleine, rustige dorpje begon steeds meer pelgrims aan te trekken. Banneux werd officieel door het Vaticaan erkend als bedevaartsoord en zelfs Paus Johannes Paulus II bracht er een bezoek.

Tijdens Wereldoorlog II werden in het klooster van Banneux talloze joodse kinderen – en ook volwassenen – opgevangen. Met gevaar voor eigen leven voorzag onder anderen Monseigneur Louis Kerkhofs een veilige schuilplaats voor de joden die anders gedeporteerd en vermoord zouden zijn geweest.


Banneux is nu een wereldbekend bedevaartsoord in de rustige gemeente Sprimont, aan de rand van de Belgische Ardennen. Vooral tijdens de maand augustus – omwille van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart – heerst er een drukte van jewelste. Op andere momenten (juli is een rustige maand) is het een domein van rust en kalmte en een prachtige plaats voor een serene wandeling. Op het terrein treft u er onder anderen de Heilige Bron, de Verschijnings- en Boodschapskapel (en nog veel andere kapellen), een grote kerk, beelden van de Maagd Maria, een groot altaar op het einde van de esplanade...

De medewerkers van het Office du Tourisme de Sprimont-Banneux N-D. staan alle bezoekers vriendelijk te woord. Ze kunnen u wijzen op bergen informatie die niet zo eenvoudig te vinden is. Bovendien zijn er allerlei boeken, brochures en souvenirs te koop.

Zieneres Mariette Beco overleed in december 2011. De vrouw die op 11-jarige leeftijd getuige was van de Mariaverschijning, leefde een teruggetrokken bestaan, huwde en kreeg drie kinderen. Ze stierf op 2 december in het rustoord van Benneux Notre-Dame.

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Sprimont
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Sprimont
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Sprimont
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Sprimont
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Sprimont
- op 1km afstand