Boek uw vakantiehuis en bezoek Bastenaken

Bastenaken is één van de belangrijkste plaatsen voor historisch toerisme in België. De stad was het strijdtoneel van een sleutelmoment in de Tweede Wereldoorlog. Meerdere musea vertellen het verhaal van de Slag om de Ardennen. Buiten het stadscentrum van Bastenaken kunt u volop genieten van de prachtige natuur van de Belgische Ardennen, één van de mooiste streken in West-Europa.

Wat Ieper is voor de Eerste Wereldoorlog, dat is Bastenaken (Frans: Bastogne) voor de Tweede Wereldoorlog. Bastenaken is dé plaats om de geschiedenis van de oorlog ‘40-‘45 te herdenken, het is allicht de belangrijkste plek voor oorlogstoerisme in het Franstalige landsgedeelte.

Wat te doen in Bastenaken?

Bastenaken is een bijzonder stadje in de Belgische Ardennen, gelegen in het oosten van de provincie Luxemburg, op slechts een steenworp van de grens met het groothertogdom. Enerzijds de oorlogsmusea en -monumenten, en anderzijds de rustige natuurlijke omgeving rond de stad zijn twee belangrijke troeven van Bastenaken.

Het stadscentrum ademt Wereldoorlog II. Dit wordt al meteen duidelijk wanneer je je wagen parkeert op het centrale Place McAuliffe, genoemd naar de Amerikaanse generaal die de strijd tegen de Duitsers leidde tijdens het Ardennenoffensief. Het plein is bekend in het ganse land omwille van de Amerikaanse tank die er nog staat te pronken.

Het centrum van de stad is relatief modern, met tal van shopping-mogelijkheden, veel cafeetjes en gezellige restaurants. Maar dat is niet waar Bastenaken om draait...

De Toeristische Dienst staat grotendeels in het teken van Wereldoorlog II en de Slag om de Ardennen. Allerlei boeken en souvenirs zijn er te koop. De oplettende luisteraar zal overal in Bastenaken ook veel Engels horen spreken, dikwijls met een Amerikaans accent.

Het personeel in het Maison du Tourisme laat er ook geen twijfel over bestaan: “Bastogne? Dat staat eigenlijk volledig in het teken van de oorlog ‘40-‘45 en meer in het bijzonder het Ardennenoffensief”, met tal van musea en gedenkplaatsen. We gaan overstag: in de voormiddag staan enkele musea op het programma, in de namiddag besluiten we tot een stevige wandeling om te profiteren van het prachtige weer.


Museums in Bastenaken

- Bastogne Ardennes 44 Museum
- 101st Airborne Museum
- Bastogne War Museum
- Au Pays d’Ardenne – Original Museum
- Tentoonstelling “Ik was 20 in ‘45”


Een extra woordje uitleg verdient het Mardasson Memorial. Dit indrukwekkend monument, net buiten het centrum van de stad, is een plek van bezinning over en herinnering aan de strijd die de geallieerden geleverd hebben tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien biedt dit enorme bouwwerk een prachtig uitzicht over de streek.


Bekijk hier een dossier met allerlei activiteiten in Bastenaken.