Adres :
6990 Hotton, Belgique
Beschrijving

Een UNESCO Global Geopark, wat is dat precies? Een site met geologisch erfgoed van internationaal belang. Ook in België vind je er zo eentje: het Global Geopark Famenne-Ardenne!

Wie houdt van ontspanning en wetenschap, zit goed in het UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne. Het park trekt bezoekers uit alle uithoeken van de wereld aan. Ergens in de Calestienne (of Kalkzoom), waar ook de valleien van drie rivieren (de Lesse, de Lomme en de Ourthe) liggen, spreidt dit geopark zich uit over een oppervlakte van 915 km². Het verbindt de gemeenten Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin met elkaar. Ook de universiteiten van Bergen en Namen, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en nog veel meer organisaties zijn aan het park verbonden. Bovendien herbergt het uitzonderlijke grotten en karstsites die in Europa uniek zijn in hun soort!

De tand des tijds

Uiteraard wordt hier een geologisch verhaal verteld, namelijk over de mariene sedimentatie die hier in de loop van de tijd plooien en breuklijnen heeft gevormd, met dit bijzondere landschap als resultaat. Kalkrotsen die de invloed ondervonden van een heet en vochtig klimaat toen de Ardense sokkel omhoogkwam. Net hier zijn grotten ontstaan en begonnen de rivieren onder de rotsen te verdwijnen, om kilometers verderop weer boven te komen. Wat deze site zo origineel maakt? De karstverschijnselen die zowel het boven- als het ondergrondse landschap hebben vormgegeven: zinkgaten, kloven, stalagmieten, stalactieten ... Te veel natuurfenomenen om op te noemen! Deze geologische wereld is meer dan de moeite waard, maar dat is nog niet alles. In de regio is namelijk nog heel wat anders te zien en te beleven: monumenten, lekker eten, het plaatselijke leven ... Het Global Geopark Famenne-Ardenne is het ideale vertrekpunt voor tal van activiteiten en avonturen!

Copyright foto's: geoparcfamenneardenne.be

De omgeving ontdekken

Te voet
Luxemburg - Hotton
- op 0km afstand
Te voet
Luxemburg - Hotton
- op 0km afstand
Te voet
Luxemburg - Hotton
- op 0km afstand
Te voet
Luxemburg - Hotton
- op 0km afstand
Te voet
Luxemburg - Hotton
- op 0km afstand