Adres :
Rue du Mémorial Américain 159, 4852 Plombières, Belgique
Beschrijving

Deze plek in het Land van Herve is de laatste rustplaats van duizenden Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier wordt het verleden nooit vergeten.

Het is een plek voor bezinning en herdenking. Een emotioneel geladen plek. Een plek die je onvermijdelijk naar het hart grijpt wanneer je er aankomt. Hier liggen de stoffelijke resten van 7992 Amerikaanse soldaten die sneuvelden in de winter van 1944-1945. Soldaten die niet alleen in België vochten tijdens de gruwelijke Slag om de Ardennen, maar ook in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. In deze indrukwekkende necropolis van 23 hectare staan duizenden identieke witte kruisen als stille getuigen langs de gangpaden, zo ver het oog reikt. De begraafplaats van Henri-Chapelle is een van de drie Amerikaanse militaire begraafplaatsen in België. Ze werd in september 1944 aangelegd door de eerste Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger, die de plaats bevrijdde. In 1960 werd de begraafplaats voltooid met een herdenkingsmonument.

Een deel van onze geschiedenis

Het monument, dat uitkijkt over de graven, bestaat uit zuilen waarop de namen van 450 vermiste soldaten vermeld staan, een kapel en een bezoekerszaal. Daar zijn grote wandkaarten te zien die de offensieven illustreren waarmee de geallieerden Europa heroverden. Je vindt er ook informatie over de begraafplaats zelf, en een interactief filmpje vertelt je meer over verschillende aspecten van de oorlog. Tegenover de het monument, aan de andere kant van de weg, biedt een prachtig voorplein als een lichtbaken een weids uitzicht over het omliggende landschap, dat ooit een slagveld was. Een bezoek aan deze plek is een eerbetoon aan de duizenden mannen die hun leven gaven voor de vrede. En het is een duik in onze geschiedenis, opdat we nooit vergeten wat er hier is gebeurd ...

Copyright photos : Visit Ardenne

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Welkenraat
- op 2km afstand
Te voet
Luik - Welkenraat
- op 3km afstand
Te voet
Luik - Thimister-Clermont
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Thimister-Clermont
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Thimister-Clermont
- op 4km afstand