Adres :
Chateau de Franchimont, 4910 Theux, Belgique
Beschrijving

Het kasteel van Franchimont in Theux komt eerder toevallig in zicht tijdens een wandeling in de bosrijke omgeving. Dit bouwwerk is een pareltje van architectuur in de Belgische Ardennen

Het Kasteel van Franchimont, voormalig bolwerk van het Prinsdom Liège, is geklasseerd als Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het is een buitengewone parel in de Belgische Ardennen, en tevens een zeldzaam voorbeeld van de verandering in het Renaissance defensiesysteem. Het getuigt van de verrijking van het begin van de 16e eeuw.

Ter plaatse is er: een onthaalbalie waar je toegangskaarten koopt, voorstellingsruimte met maquettes en objecten die tijdens opgravingswerken werden gevonden, een videoruimte met 50 zitplaatsen en sanitaire voorzieningen.


De rondleiding doorheen de indrukwekkende ruïnes geeft je de mogelijkheid om de bunkers te bezoeken die leiden tot oude artillerie kazematten. Het kasteel beschikt ook over een 1-op-1 replica van een klassieke windas, de voorloper van de moderne huiskraan.

De Compagnons de Franchimont nemen de organisatie van de kasteeluitstap sinds 2004 voor hun rekening. Deze groep vecht sinds 1967 voor het behoud van het kasteel.

De omgeving ontdekken

Met de mountainbike
Luik - Theux
- op 0km afstand
Met de mountainbike
Luik - Theux
- op 0km afstand
Te voet
Luik - Theux
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Theux
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Theux
- op 1km afstand