Adres :
Rue de Montauban 23, 6760 Virton, Belgique
Beschrijving

Een echt pareltje op het vlak van Gaumse archeologie en een als 'belangrijk erfgoed van Wallonië' beschermde site. Hier vloeien verleden en heden in elkaar over. Montauban is een unieke plek die je absoluut moet bezoeken.

De prestigieuze site van Montauban krijg je niet zomaar cadeau. Je moet het verdienen. Diep verscholen in het hartje van de bossen, daar vind je deze plek. Een onvervalst stukje geschiedenis, overblijfselen van de ijzerindustrie, mooi erfgoed, natuurlijke rijkdom en hedendaagse kunst: je ontdekt het er allemaal. Een gewaagde, maar logische combinatie die een vleugje magie achterlaat. De omgeving op zich doet ook mysterieus aan, want de overblijfselen getuigen van drie opeenvolgende periodes van bezetting: de IJzertijd, de Gallo-Romeinse periode en de middeleeuwen. Tijdens opgravingen in 1958 werden er belangrijke bas-reliëfs uit de Gallo-Romeinse periode ontdekt. Daarom werd er ter plaatse een openluchtmuseum opgericht: het bekende Steenmuseum.

Een groene oase van cultuur en natuur

De site van Montauban tart de verbeelding met zijn rotsen en bronnen. Deze oase van rust fascineert door de vele vormen van menselijke activiteit die er in de loop der eeuwen de revue zijn gepasseerd! Vandaag vind je hier nog de overblijfselen van een toren en de restanten van een kasteel dat de legende aan de Vier Heemskinderen toeschrijft. De site van Montauban prikkelt je nieuwsgierigheid en je zin voor ontdekking. Deze plek voert je mee door de geschiedenis. Terug naar het heden? Loop een paar honderd meter door naar het CACLB (Centrum voor Hedendaagse Kunst van Belgisch Luxemburg). Het hele jaar door staan er outdoortentoonstellingen en artistieke initiatieven op het programma. Zo is de cirkel rond!

Copyright foto's: Visit Ardenne, Visit Wallonia

De omgeving ontdekken

Te voet
Luxemburg - Étalle
- op 3km afstand
Met de mountainbike
Luxemburg - Virton
- op 5km afstand
Met de mountainbike
Luxemburg - Virton
- op 5km afstand
Te paard
Luxemburg - Virton
- op 5km afstand
Te voet
Luxemburg - Étalle
- op 5km afstand