De Hoge Venen

Het natuurpark van de Hoge Venen is één van de mooiste plekjes van het land en een paradijs voor wandelaars. Het gebied strekt zich uit over ruim 4000 hectare tot tegen de Duitse grens. Spa en Malmedy, twee gezellige stadjes in de Belgische Ardennen, liggen bovendien vlakbij.

 

Hoge Venen, prachtig stukje natuur in het Oosten van het land

De Hoge Venen, ongetwijfeld één van de mooiste plekjes in België.

De natuur is er adembenemend. In de winter is het de place to be voor fervente en minder fervente langlaufers. In de lente is het er genieten van de opbloeiende natuur. Fietsen moet je er doen in de zomer. En een stevige herfstwandeling is in de Hoge Venen gewoon een must.

Ardennen en Eifel

Les Hautes Fagnes liggen in het noordoosten van de Belgische Ardennen. Een stukje Ardennen en een stukje Eifel, het natuurgebied dat zich uitstrekt tot een eind over de grens met Duitsland.

Kom je met de wagen vanuit het noorden (Belgisch of Nederlands Limburg), dan zal je flink beginnen klimmen eens je ten zuiden van de E40 komt. Over een afstand van enkele kilometers stijg je naar een goede 550 meter hoogte in Francorchamps (met het beroemde circuit van Spa-Francorchamps, volgens velen het indrukwekkendste ter wereld). De plateaus van de Hoge Venen staan garant voor de mooiste vergezichten tijdens elk seizoen.

Hoogste punt

Het Signaal van Botrange is met zijn 694 meter hoogte het dak van het land. Het hoogste punt van België ligt op het grondgebied van de gemeente Weismes (Frans: Waimes), middenin het veengebied. In het Natuurcentrum van Botrange worden tal van tentoonstellingen georganiseerd en het trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Wintersport

Het mag niet verbazen, de kans op een dik sneeuwtapijt in de winter zijn veruit het hoogst in de Hoge Venen. De besneeuwde hoogplateaus zijn perfect geschikt voor langlaufers. Vanaf eind november, begin december openen ieder jaar tal van skiverhuurcentra de deuren.

Zin om een dagje te gaan langlaufen of skiën? Neem een kijkje op www.Ardennen-Sneeuw.be. Daar houdt het Ardennes-Etape team de bezoekers tijdens de winter dagelijks op de hoogte van de situatie ter plaatse. Ligt er sneeuw? Hoeveel centimeter? Welke verhuurcentra zijn open? Welk materiaal is er beschikbaar en hoeveel betaal je ervoor?

Wandelen

De Hoge Venen zijn een paradijs voor wandelaars. Het gebied kent een enorme diversiteit. Veengebied, bossen, weiden, rivieren en watervalletjes... Je wandelt doorheen één van de mooiste stukjes België.

Er zijn ook tal van fietsverhuurders in de Ardennen. Neem een kijkje in de lijst en verken de Hoge Venen op de mountainbike of op een elektrische fiets.

En na de wandeling of fietstocht kunnen we maar één ding aanraden: uitblazen met een lokaal bier op een terrasje in Malmedy, Spa of Stavelot, drie gezellige stadjes die zo kenmerkend zijn voor de Belgische Ardennen.

Welke stadjes en dorpjes liggen nog in de buurt van de Hoge Venen?
- Jalhay
- Eupen
- Robertville
- Butgenbach
- Waimes

Zin in een weekendje weg in de Hoge Venen? Ardennes-Etape maakte een selectie van de beste vakantiehuisjes in de streek. Neem hier een kijkje.


Copyright Photos - Ardennes-Etape