• NL

Abdij van Floreffe

Dankzij een geschiedenis die tot 850 jaar teruggaat, is de Abdij van Floreffe een uitstekende bestemming voor een cultureel uitje in de Belgische Ardennen. Schaaf je kennis van architectuur en geschiedenis uit de Middeleeuwen bij. Verwen jezelf met het proeven van één van de ambachtelijke bieren of met het ontdekken van streekproducten.

 

Abdij van Floreffe

De abdij van Floreffe spreidt haar impressionante gebouwen uit over een voorgebergte boven de Samber: ondanks haar sluiting tijdens de Revolutie, is het erfstuk wonderbaarlijk intact gebleven te vergelijking met de andere Belgische abdijen. Je krijgt zo onder de ogen 8 eeuwen geschiedenis en architectuur

Voormalige Romaanse molen en Middeleeuwse bijgebouwen van de kerk wonen samen met gotisch ribgewelf, baroks meubilair en indrukwekkende gebouwen van de XVIII eeuw.

In 1u bezoek je de kerk die in de XVIII eeuw herzien werd door Laurent Benoit Dewez, de architect van onze majesteit terwijl het koor en de bekende barokke zalen in handen waren van Pierre Enderlin. Een videomontage geeft je bijkomende informatie en het bezoek eindigt met een klein museum die zich in de Middeleeuwse bijgebouwen van de Kerk bevindt. 

  • De molen-Brouwerij

Lager als de abdij bevindt zich, te midden van de gebouwen van de boerderij, een groot stenen gebouw die het oog aantrekt.  Het gaat om de voormalige molen van de brouwerij, gebouwd in 1250 en waarvan de configuratie en aspect door de eeuwen amper gewijzigd werden.

De machinekamer en het waterrad zijn spijtig genoeg verdwenen maar je ziet nog talrijke sporen en funderingen dankzij dewelke je je goed kunt inbeelden hoe druk het er tot eind XIX de eeuw van gang ging, voordat het gebouw als schuur voor de boerderij gebruikt werd. 

Sinds 1973 wordt het gebouw als onthaal gebruikt voor de vele toeristen en bezoekers. Men bedient er bier, brood en kazen van Floreffe, die vroeger ter plaatse gemaakt werden. De zalen worden ook regelmatig gebruikt voor huwelijken, seminaries of andere bijeenkomsten. 

  • De evenementen

De Abdij van Floreffe ontvangt ook niet te missen evenementen, zoals het Espéranzah Festival begin augustus of de "De tijd voor cadeautjes" in december (met zo'n 40 ambachtslui), het jaarlijks concert van het festival "Eté Mosan" en nog talrijke andere evenementen. 

Als je graag de regio rond van Floreffe ontdekt, huur dan een vakantiehuisje via Adennes-Eape en geniet van een kwaliteitsverblijf.     

                                   

Hou de Ardennen netjes, laat geen zwerfvuil achter.

Copyright foto's : Ardennes-Etape - Werner Daemen