Heyd

   

Het dorp Heyd (Tour, Aisne en Lignely)

La Heyd : De neogothische Sint-Martinuskerk (église Saint-Martin) dateert van uit de 19de eeuw, maar de natuurlijke grot van la Préalle is de meest bekende bezienswaardigheid uit de buurt. De ontginning van kalksteen uit het Devoon in verschillende steengroeven, heeft het mogelijk gemaakt om verschillende galerijen in te richten met voorwerpen die vaak uit de prehistorie dateren.

Tour : Het dorp is gekend omwille van het domein van Hottemme, een paradijs voor wandelaars.

Aisne : Een mooi geklasseerd bouwwerk fleurt deze plaats op. Het gaat om de Sint-Donaatskapel (chapelle Saint-Donnat), een gebouw in kalkbreuksteen, bekroond met een klokkentoren in leisteen die dateert van het einde van de 18de eeuw. In de grot van Hohière werden er overblijfselen gevonden, zoals de versteende schedel van een beer.

Lignely : Niet uitzonderlijks voor dit mooie Ardeense dorpje, ware het niet dat hier in 1795 de verachtelijke Gena, één van de grootste bandieten uit de geschiedenis van de streek, het levenslicht zag. Met zijn vriend Magonette, maakten ze strooptochten door de vallei van de Aisne: plundering, overvallen van konvooien en zelfs moord! De lelijke kleine en de knappe grote werden geguillotineerd op de markt van Luik in 1821. Gena heeft zich gelukkig op het einde van zijn leven bekeerd, zodat we kunnen vermoeden dat hij ten minste in vrede vertrokken is!

Copyright foto: C.MOTTET- MT OURTHE&AISNE