• NL

Grotten van Hotton

De grotten van Hotton zijn een echt juweeltje van Wallonië en moeten in geen enkel opzicht onderdoen voor hun grote zussen uit Han. Kom met familie of vrienden deze buitengewone site verkennen en ontdek wat een schitterend werk tijd en water hebben opgeleverd.

 

Grotten van Hotton

Daal neer in de ondergrond en ga op ontdekkingstocht in de grotten van Hotton. Een tocht van 6 kilometer lang en 70 meter diep voert je doorheen de verschillende afzettingen van de grotten. Een 70-minuten durende rondleiding in het Frans, Nederlands of Engels in een omgeving van 12°C, onthult de mechanismen van hoe deze grotten werden gevormd en welke rijkdommen ze allemaal herbergen. Subtiele verlichting maakt van de grotten een ware streling voor het oog.

De grotten van Hotton liggen in de Calestienne, een zeer bijzondere geologische zone. Het is een smalle strook van kalksteen die zich uitstrekt tussen de Ardennen, de Famenne en de Condroz. De grotten van Hotton werden pas zeer laat (1958) per ongeluk ontdekt tijdens de ontginning van een steengroeve langs de Ourthe.

  • Omdat de grotten van Hotton zo speciaal zijn, zijn ze geklasseerd door de Commission royale des Monuments, Sites et Fouilles en erkend door het Waalse Gewest. Deze site staat vol met weinig wijdverspreide kristallisatie: stalagtieten, stalagmieten, steenbloemen,... Hun kleuren variëren van wit tot okergeel en zeer donkerrood afhankelijk van de concentratie van pyriet (Ijzer).
  • De erkenning die deze grotten het hoogst in hun vaandel dragen, zijn echter hun twee sterren in de Michelingids!

Er is nog veel meer te vertellen over deze fantastische trekpleister. We nodigen je graag uit het zelf te komen ontdekken tijdens je volgende verblijf in de Belgische Ardennen. Ter plekke zal de uitvoerige brochure, die je bij aankomst ontvangt, vast en zeker van pas komen. Bovendien krijg je tijdens de rondleiding nog extra interessante weetjes te horen die je honger naar informatie zullen weten te stillen. Tijdens het wachten voor of na de rondleiding of erna, kan je een bezoekje brengen aan de Tuin van de Calestienne.

Ter plekke bevindt zich ook een speeltuintje en een terras met panoramisch uitzicht.

Zin om de regio van Hotton te ontdekken? Huur een vakantiehuis via Ardennes-Etape en kom volledig tot rust!


Copyright Foto's - Grotten van Hotton & Stu