• NL

Bois du Cazier

Het Bois du Cazier ligt en zuiden van Charleroi en is een culturele toplocatie. Het gebouw maakt deel uit van een bijzonder stuk industrieel erfgoed. Dankzij zijn ligging te midden van de natuur is dit prachtig staaltje van architectuur een mooie uitvalsbasis voor wandelingen tussen de drie steenbergen.

 

De Bois du Cazier

Het Bois du Cazier staat sinds 2012 op de UNESCO-lijst van beschermd industrieel erfgoed. Je kunt er museums bezoeken (vrij bezoek met of zonder audiogids), maar ook in het 25ha grote bos wandelen dat speciaal daarvoor werd ingericht.

  • HET INDUSTRIEMUSEUM

Na de Industriële revolutie werd Charleroi één van de belangrijkste economische centra van België. Het is deze wereld in volle overgang die in het Industriemuseum belicht wordt. Bekijk de nieuwe introductiefilm die gerealiseerd werd met behulp van een verbazingwekkende 3D-techniek!

  • DE WORKSHOPS

Onder een getand dak kun je te midden van een ruige omgeving met buizen, vuren, hamers en andere apparatuur allerlei activiteiten als smederij, smelterij en glasblazen ontdekken.

  • HET GLASMUSEUM

In het Glasmuseum wordt op een innovatieve manier een collectie voorgesteld die volledig draait rond het trio "steenkool/ijzer/glas" waaraan Charleroi destijds zijn bekendheid en welvaart te danken had. Door terug te gaan in de tijd ontdek je de geschiedenis van het glas van het heden tot aan zijn oorsprong. Om het bezoek af te sluiten kun je in het atelier een demonstratie van glasblazen bijwonen.

  • "IN HET HART VAN DE MIJN"

Hier heeft op 08 augustus 1956 een zware mijnramp plaatsgevonden met 262 slachtoffers. Het Bois du Cazier tracht dit te herdenken dankzij onder andere:

  • De Ruimte van 8 augustus: een informatiecentrum dat gewijd is aan de ramp van 8 augustus 1956, de veiligheid op het werk en de migratieproblematiek. Films, foto’s en getuigenissen vertellen over deze zwarte pagina uit de Belgische mijnwerkersgeschiedenis en laten je uur na uur, dag na dag de ramp herbeleven en ook de dagen die erop volgden.
  • Het Memoriaal: Een herdenkingsoord dat hulde brengt aan de 262 slachtoffers van de ramp. De portretten met bijbehorende geluidsbandjes geven de slachtoffers een gelaat en gaan tevens dieper in op het drama zoals de families het hebben beleefd.
  • NATUURLIJK GROEN

Bij het Bois du Cazier hoort ook een aangelegd domein van 25 ha. Wie hier wandelt, zal een bijzondere biotoop waarnemen. De wandelpaden, die voor het publiek toegankelijk zijn, slingeren zich tussen de 3 steenbergen door.

Ontdek deze regio met zijn uitzonderlijk industrieel erfgoed. Verleng je vakantie om te herbornnen in de Ardennen. Huur daarom een vakantiewoning via Ardennes-Etape.

Copyright foto’s: Le Bois du Cazier