• NL

* Petit-Rechain

Aan de rand van Verviers, een klein dorpje temidden van de weilanden ...  

Petit-Rechain

Petit-Rechain ligt wat verder van Verviers in vergelijking met de andere dorpen maar wordt omringd door groen.

Te ontdekken:

-Gemeentehuis (1843), place de Petit-Rechain. Dit stadhuis is iets anders dan dat van Heusy, Ensival … Naast de trap, het balkon, het fronton … is er ook een klokkentoren zoals in het stadhuis van Verviers.
- Nr. 52-54, rue de la Moinerie (17ème): oud klooster bewoond door de Prémontrés de Cornillon.
- Domaine des Tourelle, rue de Grand-Rechain: De naam van dit domein zou afkomstig zijn van de Waalse uitdrukking “Cins dè Torai” want het bevat een boerderij waar men stieren kweekte (torai). In 1743 werd een kasteel gebouwd, eigendom van Victor de Neuville. Van dit gebouw blijven enkel de aanhorigheden over en een toren die dateert uit het begin van de 20e eeuw. Er is een speelplein voor de kinderen
- Vierkantsboerderij, rue de Grand-Rechain
- Kasteel van Petit-Rechain. Adellijk landgoed uit de 18de eeuw in Lodewijk XIII-stijl. Het kasteel van de Libotte heeft slechts één verdieping. Het werd in 1641 gebouwd en een eeuw later uitgebreid door Jacques de LIBOTTE, de leenheer van deze plaats. Het gebouw ligt achter een gestructureerde tuin en vertoont twee Renaissance-torens.
Alle invloedrijke families uit de geschiedenis van Verviers hebben hier gewoond: de Neuvilles, de Bettonvilles en de Dossins.
Sinds 1950 is het goed in verschillende appartementen onderverdeeld. Het kasteel werd in 1981 geklasseerd.
- Het bordes van Petit-Rechain gelegen op het plein voor de kerk toont de wapenschilden van de heer van Petit-Rechain die zo zijn macht aan het volk wou tonen.
- Kerk Saint-Martin. De kerk van Petit-Rechain werd in 1552 gebouwd en moest in 1875 afgebroken worden. Datzelfde jaar nog werd de eerste steen van het nieuwe gebouw gelegd. De huidige kerk is in neogotische stijl. De plannen werden getekend door architect Tirion, een naam die vaak genoemd wordt in de geschiedenis van het architecturale erfgoed van Verviers.

 

Copyright foto's: Ardennes-Etape