Bent u eigenaar van een vakantiehuis in de Ardennen? Ecotoerisme is vanzelfsprekend voor u, dus waarom laat u het niet valoriseren met het Groene Sleutel-label? Het Groene Sleutel-label verkrijgen gebeurt in drie stappen. Ardennes-Etape wou er ook meer over weten. Ontdek hier hoe u het Groene Sleutel-label kunt verkrijgen voor uw vakantiehuis.

Het Groene Sleutel-label in het kort

Als u onze inleidende artikels over ecotoerisme en labels, waaronder het Groene Sleutel-label, nog niet hebt gelezen, dan nodigen we u uit om dat zeker te doen.

Het Groene Sleutel-label heeft een uitstekende reputatie. Het lijkt ook een beetje onbereikbaar voor eigenaars van een gîte omwille van het veeleisende karakter.

Daarom hebben we afgesproken met Marie Spaey, verantwoordelijke voor de Groene Sleutel in de vzw Inter-Environnement Wallonie, om inzicht te krijgen in de certificering van de Groene Sleutel.

De Groene Sleutel, een label voor uw vakantiehuis?

De Groene Sleutel is een label dat voortbouwt op zijn betrouwbaarheid en degelijkheid om de toeristen gerust te stellen en te helpen bij hun keuze. Dit label heeft een internationale reputatie.

De kwalificatie omvat 3 toegangscriteria waar u niet omheen kunt en een beoordelingstabel waaraan voor minstens 30 % moet worden voldaan. Het is de bedoeling om het “ecotoeristische quotiënt” beetje bij beetje te verbeteren.

De criteria sine qua non voor Wallonië zijn:

“Groene sleutel” gite voor 30 personen in Saint-Vith : www.ardennes-etape.com

Wat zijn de criteria van het Groene Sleutel-label?

De beoordelingstabel van de Groene Sleutel bevat normen voor waterbeheer, energie, afval, onderhoud van de tuin, toegankelijkheid, zachte mobiliteit en de sensibilisering van toeristen … Ardennes-Etape dringt ook aan op die verschillende punten en wil u daar zoveel mogelijk bij helpen.

De weg naar het Groene Sleutel-label

Het Groene Sleutel-label verkrijgen gebeurt in drie stappen, slechts 2 keer per jaar!

1. Aanvraagdossier

Twee keer per jaar organiseert de Groene Sleutel informatiesessies. Het team helpt u om het aanvraagdossier in te vullen en om alle nodige informatie te verzamelen. Volgens Marie Spaey moet u een paar uur voorzien om het dossier te vervolledigen.

Als we de beoordelingstabel bekijken, dan lijkt ons een voorafgaande voorbereiding noodzakelijk om alle nodige gegevens te verzamelen.

2. Audit

Een onafhankelijk expert bezoekt uw vakantiehuis en controleert of het is afgestemd op het charter van de Groene Sleutel.

3. Validatie voor een onafhankelijke jury

4. Mededeling aan de pers

Zodra u het label hebt verkregen, blijft het 12 maanden geldig. Elk jaar dient u opnieuw een aanvraag in om de erkenning van ecotoerisme te krijgen. Waarom? Omdat u zich engageert om te evolueren in uw aanpak. Op die manier kunnen we garanderen dat het label steeds betrouwbaar en kwaliteitsvol is.

Het Groene Sleutel-label is betalend. In functie van de capaciteit en de anciënniteit van het label varieert het bedrag tussen € 30 en € 120 per jaar per accommodatie.

“Groene sleutel” gite voor 30 personen in Saint-Vith : www.ardennes-etape.com

Waarom het Groene Sleutel-label verkrijgen?

Is uw vakantiehuis zo milieuvriendelijk mogelijk? Hebt u grondig nagedacht over het ecologische aspect tijdens de renovatie? Twijfelt u om het label aan te vragen?

Hier enkele argumenten die de Groene Sleutel naar voren schuift:

  • strikte aanpak en teken van betrouwbaarheid
  • internationale erkenning
  • reputatie waardoor vakantiegangers u snel kunnen herkennen
  • mooi imago voor uw vakantiehuis
  • concurrentievoordeel ten opzichte van andere vakantiehuizen (erkend door 80 % van de respondenten van de Groene Sleutel-enquête in Frankrijk, België en Marokko)
  •  vermindering van de energiekosten
  • overeenstemming van uw waarden met uw activiteit
  • promotiecampagne gericht op professionele toeristen
  • anticipatie op de wetgeving rond respect voor het milieu

“Groene Sleutel” gite voor 16 personen in Barvaux-Condroz : www.ardennes-etape.com

Engagement van Ardennes-Etape

Bij Ardennes-Etape willen we ook evolueren naar een bedrijf met meer respect voor het milieu. We gaan stap voor stap vooruit.
Ecotoerisme, het Groene Sleutel-label en andere labels lijken ons een goede manier om eigenaars te identificeren die deze bezorgdheid delen.

We willen dat vakantiegangers de ecotoeristische gîtes gemakkelijk kunnen herkennen op de website. We verduidelijken geleidelijk de stappen die de eigenaars hebben gezet in de richting van een duurzaam vakantiehuis.

Twijfelt u nog steeds? We hebben de Waalse pioniers van het ecotoerisme geïnterviewd. Hun visie over het beheer van een vakantiehuis in samenhang met hun waarden zal u misschien inspireren om de stap te zetten. En zodra u er klaar voor bent, vergeet het ons dan zeker niet te vertellen!

Recevez un bonus en vous inscrivant à la newsletter.

Une checklist reprenant tout le matériel pour équiper votre gîte.