Adres :
Chau. de Napoléon, 4500 Huy, Belgique
Beschrijving

Hoog boven de stad prijkt een massief bouwwerk dat naadloos in de rotsen lijkt op te gaan: het Fort van Hoei. Trots en krachtig kijkt het over de stad uit als een stille getuige van haar geschiedenis en de veldslagen die er ooit zijn geleverd.

Het statige Fort van Hoei werd tussen 1818 en 1823 door de Nederlanders gebouwd op de plaats waar ooit een kasteel stond, dat op zijn beurt op de ruïnes van een burcht was opgetrokken.  Het is niet zomaar groot: dit bouwwerk ziet er even immens uit als een oceaanlijner. Beneden spreidt de stad zich uit langs de imposante heuvelflanken, terwijl boven het fort tot leven komt tijdens de tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en shows die er regelmatig plaatsvinden. Maar wat deze plek zo belangrijk maakt, is vooral het zware verleden ...

Nooit vergeten

Van mei 1940 tot september 1944 gebruikte het Duitse leger het Fort van Hoei als gevangenenkamp. In totaal werden er meer dan zevenduizend mensen opgesloten. Zodra je door de enorme koetspoort stap, kom je in die beklemmende wereld terecht. Een lange, donkere gang voert je langs cellen, verhoorkamers en primitieve washokken die de levensomstandigheden uitbeelden van de gevangenen en de bevolking onder de Duitse bezetting. Daarna volgt een audiovisuele documentaire met getuigenissen van de overlevenden van deze zwarte periode. De krachtige emoties die dit museum van het verzet en de concentratiekampen losmaakt, maken van het fort een indrukwekkende gedenkplaats voor de Tweede Wereldoorlog.

Copyright foto's: Visit Ardenne / Visit Wallonia

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Hoei
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Hoei
- op 3km afstand
Te paard
Luik - Marchin
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Marchin
- op 4km afstand
Te paard
Luik - Marchin
- op 6km afstand